Expansievat

Expansievat hoort voor mij thuis in het rijtje mooie woorden. Ik weet niet precies wat de functie van een expansievat is, maar weet wel dat het onlosmakelijk verbonden is met centrale verwarmingsinstallaties . Een beetje cv kan niet niet zonder expansievat. Ons expansievat stak prominent de doucheruimte en. Een ruimte die werd gedomineerd door zacht grijze en witte tinten en vooruit een kleurig handdoek op het daarvoor bestemde rek. Het expansievat was rood, brandweerrood, code rood bij een weerwaarschuwing van het KNMI. Heel erg rood dus. Expansievat, het woord alleen al hoorde rood te zijn. Totdat we de doucheruimte gingen aanpakken. Met we bedoel ik zeker niet mijzelf, maar Toon, ons mannetje voor dit soort gevallen. Toon verplaatste het expansievat van beneden naar hoog onder het plafond. Precies zoals bij een verkeerslicht. Rood boven. Maar zelfs op die plaats bleef het expansievat fiks in het oog vallen, zijn kleur getrouw. Als een grote rode ballon zweefde het net onder het plafond in de verder zo rustig ogende wit/grijze badkamer.
De badkamer, nu met inloopdouche, functioneert naar behoren, al blijft het nog even afwachten of de verstopping die de afvoerbuizen teisterde zich niet alsnog opnieuw zal aandienen. En het is ook nog even wachten op de glaswand die moet voorkomen dat de hele ruimte vol gespetterd wordt.
Maandag kwam Toon nog even langs, gewapend met een spuitbus met witte verf, stralend witte verf. Toon is zo lang dat hij zelfs zonder trapje makkelijk bij het expansievat kan. Ik zag het rode hoge vat langzaam veranderen in hoog wit vat. Het expansievat voegde zich in de sfeer van de badkamer. De witte verf verdoezelde zijn pregnante aanwezigheid. Ziet er nu gelikt uit. Blijft er een probleempje. In heel veel gevallen hebben woorden kleur voor mij. Katafalk is ontegenzeggelijk diep zwart en rouwadvertenties heeft alleen maar een zwart randje. Maar het woord expansievat was rood. Daar was geen ontkomen aan, zoals het woord vlag rood, wit, blauw is.
Vandaag kreeg ik de rekening voor de aanpassing van de badruimte. Daar heeft Toon het niet over een expansievat, maar spreekt over het verplaatsen en spuiten van het drukvat, Drukvat, dat klinkt niet rood, dat zou best eens wit kunnen zijn. Het woord expansievat blijft rood klinken. Drukvat, als je het vijf keer zegt is het wit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *