Festival

De afgelopen dagen was Nijmegen de ontmoetingsplaats van jonge filmers uit de heel wereld. Lux en omgeving was voor even de thuishaven van heel veel creatief talent die kennisnamen van elkaar en van elkaars korte films in het kader van het jaarlijkse GoShort-filmfestival. Het festival wordt terdege voorbereid en krijgt vorm door het werk van een kleine gedreven en deskundige staf en meer dan honderd vrijwilligers.
Al een paar jaar stellen wij onze logeerkamers beschikbaar als overnachtingsplaats voor deelnemers of medewerkers aan het festival. Zo ook weer dit jaar. Daarnaast heeft door het jaar heen Gade als bestuurslid van het festival het nodige er mee te doen.
Als ‘gastouder’ krijg je ook wat vrijkaartjes voor de filmvertoningen Ik heb drie filmblokjes met elk drie of vier korte films gezien. De ‘lingua franca’ van het festival is Engels. Dat betekent dat niet allen de welkomstwoorden en presentaties van de films in het Engels geschied, maar dat de films zo nodig in het Engels worden ondertiteld. Wat mij bleek is dat ik qua leessnelheid geen moeit heb met Nederlandse ondertitels. Daar mis ik geen woord van, maar dat bij een Kazachstaanse of Zweedse film de Engelse ondertitels mij toch net te snel gaan. Ik miste af en toe het laatste woord. Dat maakte de films er niet altijd begrijpelijker op. Nu waren het sowieso niet altijd even toegankelijke films en maakten de jonge cineasten het hun publiek niet altijd even gemakkelijk. Maar dat is toch ook eenĀ  van de functies van kunst, mensen aan het denken zetten en dat hoeft niet altijd even makkelijk te zijn.
Tijdens zo’n festival vervul je als publiek natuurlijk een bijzondere functie. De makers hun product terwijl zij de reacties van het publiek direct kunnen meemaken. Dat kan best spannend zijn, zeker als je bedenkt dat het ook niet alle filmmakers gegeven was hun product eerder op super groot scherm te zien. Op zich al een hele belevenis. Maar het belangrijkste van zo’n festival is dat jong creatief talent van overal elkaar hier ontmoet en inspireert. Nijmegen mag er trots op zijn dat het daartoe als ontmoetingsplaats functioneert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.