Forbrydelsen

De afgelopen week in het bos heb ik niet alleen naar de vogeltjes gekeken of koffie gedronken bij De Roskam in Gorssel. Ik heb er ook een dik boek uitgelezen, maar er ook een begin gemaakt met het kijken op dvd naar de Deense serie ‘Forbrydelsen’. Een schier onuitsprekelijke naam, zoals al het Deens bijna niet uit te spreken is. Die jongens en meisjes slikken bijna alle medeklinkers in. Zo wordt het woord ‘advokat’ uitgesproken als ‘ao-at’. Ooit heb ik nog een LOI-cursus Deens gekocht. Ik had een Deens vriend en we gingen daar op vakantie. Het leek mij wel handig een paar woorden Deens te kennen. Maar ben niet verder gekomen dan “Mange mennesker hedde Hansen i Danmark”. En let er op de ‘a’ in Hansen als een ‘è’ uit te spreken. Althans dat is wat ik mij herinner van het zinnetje dat veel mensen in Denemarken Hansen heten.
Vanwege die lastige naam is de serie in Nederland bekend onder zijn Engelse naam ‘The Killing’. En dat terwijl mijn vertaalsite als vertaling voor ‘forbrydelsen’ ‘het misdrijf’ geeft of van Deens naar Engels ’the crime’.
Gisteren bekeken Gade en ik de laatste 4 delen van de in totaal 20. Ja, ik geef het toe, wij waren de laatste dagen in ‘The Killing’. Elke aflevering duurt 60 minuten, dus de afgelopen dagen hebben we 20 uur gekeken. Wees niet bang, ik ga het verhaal niet navertellen maar zag hoe de hoofdpersoon Sarah Lund in 20 dagen het misdrijf oploste. Want niet elke aflevering 1 moord die in no time wordt opgelost.  Er sterven nog wel een paar anderen door een kogel, maar het draait om maar een moordzaak. Elke aflevering beslaat een dag en volgt ook nog de politieke strijd om het burgemeesterschap van Kopenhagen die slim met de moordzaak verweven lijkt te zijn.
The Killing was een hype in Engeland en kent een Amerikaanse remake waar Kopenhagen is vervangen door Seattle. Gade en ik weten sinds gisteren wie het gedaan heeft, maar zullen het niet verklappen als je de DVD’s bij ons komt lenen.

1 reacties op Forbrydelsen

 1. babette degraeve schreef:

  Dag Jantje,
  Volgens mij stel je het zeer goed daar in het bos, het klinkt althans knus en gezellig…..met uw gade….contemplatieve plek.
  De titel van je stukje werkte wel zeer intrigerend. Je weet dat ik je stukjes graag lees, jouw aangename gedachten en bedenksels, die mij even deelgenoot van je sfeer maken.
  Maar nu sloeg de gretigheid toe, ” jullie weten wie het gedaan heeft !”…..Dat roept van alles op, “Wie?” “Wat?”,”waar?”….’t waren filmpjes,oké…Had een andere uitleg verwacht maar wel komiek, dat één zo’n zinnetje verschillende beelden in mijn hoofd prompt, van wat er in dat bos mogelijk kon zijn gebeurt,….
  Geniet verder,
  x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *