Gasmeter

Ruim 14 dagen geleden krijg ik een brief. Van Liander. Dat is niet een nieuwe geheime liefde. Liander is een onderdeel, schrijft mijnheer Johannes de Haan mij, van Alliander. Mijnheer de Haan is directeur Aansluitingen van Liander. Liander beheert het elektriciteits- en gasnetwerk in mijn regio. Mijnheer De Haan is dus ook een beetje de directeur van mijn meterkast. Want daar zit mijn aansluiting op het net van mijnheer De Haan. En die aansluiting, in dit geval de gasmeter, moet gecontroleerd worden. Mijnheer De Haan zegt dat ze dat verplicht zijn. Van wie dat moet vertelt hij niet. Zal dus wel van de regering zijn. Dat controleren gebeurt door een test in een laboratorium. “Hiervoor is het nodig dat we de meter bij u thuis weghalen en vervangen door een andere meter”, schrijft mijnheer De Haan. Maar dat betekent dus dat ik mijn eigen meter nooit meer terug zie, want over het terugplaatsen van de oorspronkelijke meter: geen woord.
Mijnheer De Haan schrijft ook nog dat zij  op maandag 4 april tussen 12.00 en 14.00 uur komen. En of ik de meterkast leeg wil maken en er voor wil zorgen dat de meter eenvoudig bereikbaar is. Ik mest om 11.00 uur de meterkast uit. In de kast bewaar ik de Nederlandse vlag met vlaggenstok, wat oude plastic zakken, maar ik kom ook nog een regenpak tegen dat ik al lang kwijt was en vindt reclamefolders uit 1991 en dat terwijl ik pas in 1993 dit pand betrok.
Om ½ 1 belt Liander aan. Het is vast mijnheer Johannes de Haan zelf niet.  Het lichte accent duidt in de verste verte niet op mijnheer De Haan, de wat getinte huidskleur evenmin. Liander blijkt in de praktijk Abdel te heten. Hij gaat snel en efficiënt te werk. Mijnheer De Haan heeft geschreven dat het wel een uur kan duren, de hele operatie. Maar binnen 20 minuten teken ik een “Registratieformulier lekke binneninstallaties. En ook Abdel heeft er voor getekend dat er na installatie geen ontoelaatbaar gaslek is aangetroffen. Want was er een groot gaslek aangetroffen en ik had niet willen tekenen dan had Abdel dit direct bij de gemeente en de brandweer gemeld. Ik heb een nieuwe meter met maar een drukdaling van 0,1 mbar in 3 minuten met als stand 0000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *