Gasten

Het huis is groot genoeg om  gasten te ontvangen. Het huis is eigenlijk twee huizen. Een bovenhuis en een benedenhuis. Samen drie verdiepingen en dan ook nog twee kelders. Ruimte in overvloed voor twee mensen, die samen een woonkamer, een badkamer en een keuken delen en dan allebei nog een eigen werkkamer hebben. Voor gasten zijn er dan nog twee slaapkamers, een keukentje en een douche. De twee mensen vinden dat je zoveel ruimte moet delen, ter beschikking moet stellen. En dat doen ze dan ook geregeld. Familie en vrienden logeerden, wildvreemden logeerden. Jammer dat er geen gastenboek is bijgehouden. Dan kon teruggelezen worden wie er de loop der jaren gast waren geweest. En elke gast had zijn eigen verhaal van liefde, gekte en dood. Heel veel Russen hadden er gelogeerd, politici, ambtenaren, koorleden. Soms had iemand er langer verbleven. Dat pakte niet altijd goed uit. Dan leek het huis overgenomen te worden door de gasten, die ophielden gast te zijn. Hun huis leek  niet meer van hen te zijn. Maar soms was een lang verblijf of er een nieuwe huisgenoot bij was gekomen die zich organisch in het geheel van het huishouden paste. Gasten voor een keer en geregelde gasten die elk jaar een paar dagen langs kwamen en vrienden werden.
En dan was er de gast die wel zei misschien te zullen komen, maar toch nooit kwam. Voor haar was het idee dat ze een uitwijkplaats had genoeg. De gastenkamer wel naar haar believen in te richten voor een langer verblijf maar er nimmer gebruik van te maken. De onzichtbare gast.
Deze week zouden er drie gasten komen. Deelnemers aan een filmfestival. Een Estse en twee Chilenen. Uiteindelijk kwam er maar een Chileense. De koelkast weer vol met etenswaar gestopt, haar een sleutel gegeven en uitgelegd hoe het koffiezetapparaat werkt. Straks ga in naar de film kijken waar zij aan heeft meegewerkt. A tale of love, madness and death. Misschien schaf ik nog wel een blanco gastenboek aan en vraag vanaf nu mijn gasten in een paar woorden hun bijdrage te schrijven aan het verhaal van liefde, gekte en dood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *