Gaten in de weg

Ik zou niet weten hoe vaak in de jaren dat ik hier woon mijn straatje al is opgebroken. Maar met enige regelmaat draait een veel te groot voertuig in dit te kleine straatje. Van het voertuig komt dan een handzaam shoveltje gereden dat in mum van tijd de tegels en klinkers heeft gelicht en een diep gat heeft gegraven. Een gat zo diep dat in voorshovelse tijden mannen in blauwe overalls er uren mee bezig zouden zijn geweest. Nu is het zo gepiept. Handwerk is er nauwelijks mee bij. De shovelmachinist hanteert zijn speeltje als was het een pincet. Zo precies en nauwkeurig. Ik ben ervan overtuigd dat het hem zou lukken met zijn apparaat een bierflesje van zijn kroonkurk te ontdoen zonder ook maar iets te beschadigen.
Vier gaten graaft de shovel. De mannen hebben de gaten aan weerskanten van de weg nodig  om bij leidingen te komen die vervangen moeten worden. De huizen stammen uit het eind van de jaren ’20 van de vorige eeuw, de stroomdraden zijn even oud en aan vervanging toe om  de te installeren slimme meters van stroom te kunnen voorzien. Leidingen vervangen, meters vervangen, dat vaagt om grootse inzet. Bestelautootjes rijden af en aan. Mannen in oranje pakken, mannen in groene pakken. Een voor mij niet te achterhalen rangorde. Mannen met schoppen  en mannen die draden trekken en ook nog wat mannen met gewoon een zwarte jekker aan, zonder schop en zonder draad, die toe kijken, af en toe knikken en met een sigaar tussen hun lippen het bordje pas op geen open uur negeren.
Ons straatje is een bouwplaats geworden. Vier diepe gaten als klankbodem voor het lied van de arbeid. Een symfonie, met heel wat maten rust. Een gat wordt dicht gegooid. De shovel stort laadbakken zand, die als doffe paukenslagen dreunend terecht komen in dat wat steeds minder een gat blijft. Rond drie gaten worden rood-witte afzettingen gezet om te voorkomen dat iemand er in zo vallen. Voor dichtgooien, laat staan plaveien is geen tijd. Vrijdagmiddag, 16.00 uur. Het lied van de arbeid verstomd. Maandagochtend vroeg zal het weer opklinken.

1 reacties op Gaten in de weg

  1. Jan-Herman Lamers schreef:

    voorshovelse tijden, Je gaat Drs. P naar het hoofd steken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *