Geloof

Dit wordt een weinig wervelend stukje. Dat ligt niet aan mijn schrijfstijl. Die verandert niet op slag. Bovendien zal dit stukje weer gelardeerd worden met de gebruikelijke tik- en taalfouten. Nee, het ligt aan het onderwerp. Waarom dan geen ander onderwerp gekozen? Soms dringen onderwerpen zich zo nadrukkelijk op dat er geen ontkomen aan is. Jij kiest ze niet, ze kiezen jou.
Gistermiddag na een bezoek aan mijn osteopaat dut ik wat weg bij een tenniswedstrijd op BBC2. Niets zo goed voor een verkwikkend middagslaapje als een 1e-rondepartij tussen mij twee onbekende spelers. Een Brit en een Kroaat. De hele tweede set gaat al slapend aan mij voorbij. Als ik wakker wordt zap ik naar Nederlandse zenders en kom uit bij het praatprogramma van presentator Jacobine Geel ‘Schepper & Co aan tafel’. Een praatprogramma op tv heeft al iets tegenstrijdigs in zich. Vaak word ik dan afgeleid door het beeld, terwijl je je moet concentreren op wat gezegd wordt. Radio is daarvoor een uiterst geschikt medium.
Geel heeft twee jonge mensen te gast. Een vrouw van 23, politicoloog en schrijfster van het boek ‘Dagboek van een zoekend christen’ en een man van 24, historicus en publicist. En ze wisselen gedachtes uit over de zin van het bestaan, over inspiratie en idealen. En dat allemaal in de huidige hopeloze tijd, waarin een generatie opgroeit die het niet beter zal hebben dan hun ouders. De vrouw vindt houvast in haar geloof, niet in de kerk en verwijt tegelijkertijd de vrijzinnige geloofsopvattingen te weinig kader te bieden. Als bewijs daarvoor ziet ze die vrijzinnige kerken leeglopen en gevuld blijven met alleen maar grijze kapsels. De jeugd is volgens haar veel meer te vinden in de evangelische richting. Ze zegt nog net geen Halleluja. Het ontgaat mij wat zij precies bedoelt. Wil ze nu een strak kader of juist niet? Haar opponent, predikantenzoon, heeft weinig op met het christendom, vrijzinnig of evangelisch. Gelooft in verbindingen rond een ideaal.
Ik geloof het wel. Het is een overbodig gesprek, maar als blogonderwerp onontkoombaar. Geel sluit af dat we in de toekomst nog veel van dit tweetal zullen horen. Ik ben hun namen al weer vergeten en schakel terug naar BBC2. De tennispartij is afgelopen. Ook van die spelers ben ik de naam vergeten en ik weet ook niet wie er gewonnen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *