Gestemd

De keuze is overweldigend. Negentien partijen, driehonderdvijfenveertig kandidaten voor een handjevol Nederlandse zetels in het Europese Parlement. Kom daar maar eens uit. Ik heb geen enkel partijprogramma gelezen. Ik heb wel de stemwijzer van Een Vandaag ingevuld. Ik kwam uit bij een partij waar ik het bestaan nauwelijks van kende. De Piratenpartij. Die uitkomst was voor mij niet eens een uitnodiging om mij verder in het oorsprong en bedoelingen van die partij te verdiepen. Piratenpartij. Als ik me al ergens mee identificeer is het zeker geen piraat. Heb nooit aan mij zelf gedacht als een ruige zeeman met een lapje voor zijn oog en een haak als rechterhand, met een sabel tussen zijn tanden en paar gouden oorringen. Heb er ook moeite mee zo iemand opgesloten te zien in de nauwe bankjes van het Brusselse parlement. Nee, de Piratenpartij valt af. Zijn ook allemaal mannen met stoere piratennamen als  Matthijs, Janmaarten, Charif, Gerben, Steven, Gijs en Dirk. Nee, niets voor mij.
Er is ook een partij die JEZUS LEEFT heet. Ondanks die constatering staat hij niet zelf op de kieslijst, maar laat zich vertegenwoordigen door de familie Van Ooijen uit Giessenburg. Joop is de lijsttrekker. Tweede staat Andreas. Goede apostelnaam. In mijn stemwijzer scoort deze partij niet of nauwelijks.
Tot mijn verrassing, ‘s-Heren wegen zijn ondoorgrondelijk, komt op de derde plaats volgens de Kieswijzer voor mij een partij met de naam die tegelijk het partijprogramma lijkt te zijn: ikkiesvooreerlijk.eu.  Daar figureert iemand op iemand die ik wel ken. Nou ja kennen, ik weet wie het is en heb hem van mijn levensdagen niet in verband gebracht met politiek of iets wat daar op lijkt. Niet dat ik niet voor eerlijk zou kiezen maar in Europees verband is me dat net te zweverig.
Mijn keuze staat vast. Het wordt de nummer twee van mijn kieswijzer. En ik ben consequent, want voor de gemeente koos ik ook voor die partij.
Ik ga stemmen. Maak een praatje met het stembureau, kleur een vakje rood en stop het stembiljet in de stembus. De juffrouw van het stembureau legt het voor de eeuwigheid vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *