Gezellig

Het was al een tijdje geleden dat we naar de film waren geweest. Toch een door Gade en mij graag gebezigd tijdverdrijf. We kiezen een film en ik stel voor dan ook maar in de stad een hapje te gaan eten. Gade legt de voor vandaag bedoelde biefstukjes in het diepvriesvak en we fietsen naar de stad. We gaan eten in het restaurant van het filmtheater. Het eten is daar aangenaam en dat kan ook gezegd worden van het bedienend personeel. Ik heb altijd wel wat met bedienend personeel. Attente jonge meiden. Er is er een bij die Gade en ik altijd aanduiden met ‘het leuke meisje’. Als een hinde met dansende pas begeeft zij zich met een vol dienblad in de ene en nog een bord met eten in de andere hand behendig langs en tussen de tafeltjes en stoelen van het terras door. Het is een genot om haar bezig te zien. Nu blijkt ze ook nog naar de kapper geweest te zijn. Een kort opgeknipt kopje.  Een van mijn favoriete haardrachten die mij sinds ik filmfoto’s van Jean Seberg zag al bekoorden.
Het is een mooie zomeravond, die alleen nog maar mooier wordt door de goed gevulde salade. Een ander dienstertje komt geregeld vragen of alles naar wens is. Een vriendelijk meisje. Normaal raak ik altijd wat ibbel van dat soort vragen, maar van haar kan ik het goed hebben en ik maak een paar praatjes met haar. Flauwe opmerkingen eigenlijk. Gade waarschuwt me op te passen niet als een vervelende ouwe man over te komen. Ik doseer mijn bon mots. Bij het afrekenen legt het meisje haar hand even op mijn arm. “U was gezellig gezelschap”, fluistert ze.
We gaan naar de film. La délicatesse. Lekkere romantische Franse komedie met de mooie Audrey Tautou. Zwijmelfilm. In die sfeer drinken we na de voorstelling nog iets op het terras. “Ah, u bent er weer”, begroet het dienstertje van voor de film ons met een grote glimlach en streelt  in het voorbij gaan mijn schouders. Het lijkt of de film gewoon doorgaat. “Twee thee, graag.” Gade bespeurt mijn vrolijke ontreddering. “Ze aaide m’n schouders!” Als ik wil afrekenen is ze er niet meer. Het is 10.00 uur geweest. Einde dienst. Einde van een gezellige avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *