Gezelschap

De nieuwe maatregelen tegen het virus zijn mij grotendeels duidelijk. Ik begrijp dat de sportkantines dichtgaan, dat publiek bij wat voor een sportwedstrijd dan ook uit den boze is, kroegen en cafés en wat dies meer zij om 22.00 dicht moeten en dat we de ‘oude’ adviezen en maatregelen als de 1,5 meter distantie, het handen wassen, het niesen en kuchen in de elleboog  en het gebruiken van papieren zakdoeken wat stringenter moeten opvolgen. Ons gedrag moet meer en meer coronaproef  worden. Alleen dan, bezweert de premier daarin visueel door de niet genoeg gewaardeerde Irma beeldend ondersteunt, is er kans op redding. Dat kan ik allemaal nog begrijpen en snappen.
Maar er zijn ook aan aantal zaken die elkaar lijken tegen te spreken. Over de thuissituatie is het advies duidelijk. Bij voorkeur niet meer dan 3 gasten. Maar dan begint bij mij de verwarring na het lezen van onderstaande tekst die ik pluk van de officiële regeringssite over de maatregelen:
*In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.
Dat lijkt duidelijk, maar dan staat er:
*Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30.”
Als je maximaal maar met zijn 4-en mag zijn, waarom mag je dan wel met zijn 30-en in een ruikte? Morgen heb ik een bijeenkomst, een reünie. De klas van 1968 komt dan weer bij elkaar in een restaurant voor een gezamenlijke lunch. Naar verwachting zullen we met ons 19-en zijn.  19 is meer dan 4, maar minder de 30.Dus qua ruimte zou het moeten kunnen. Formeel kunnen wij ons presenteren als 5 gezelschappen, waar ook de tafelopstelling op is aangepast. Of benoemen we ons voor de gelegenheid tot een religieuze groepering in oprichting. Dan lijken maximale aantallen bij bijeenkomsten er niet meer toe te doen. Blijft die anderhalve meter tussenruimte, waarvan de ervaring leert dat die nog al eens uit puur enthousiasme danig inkrimpt.
Met mijn geweldige koffieclub zouden we dit weekend samen weg gaan. Maar de twijfel slaat toe. Wat is wijsheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *