Gezien

Gade en ik mogen graag een Engelse detective zien. Het is niet zo dat we er aan verslaafd zijn, maar het is toch een graag gedane gezamenlijke bezigheid. Gade kent ook alle namen van de series en kan ze ook nog uit elkaar houden. Ze kent de specialiteiten van de verschillende  politie-officieren en de hebbelijkheden van hun assistenten. Ik heb moeite met ze uit elkaar te houden. Ik vind ze ook allemaal op elkaar lijken. Dat werkt de verwarring in de hand. Maar niettemin ik zie graag hoe een moord of oude misdaad, een cold case, wordt opgelost.
We kijken zelden direct naar een uitzending. We nemen het een en ander op. Lang leve onze Horizon-box. In Nederland is de KRO de hoofdleverancier van Engelse detectives. Maar ook de ‘Belg’ zend dit soort spannende series uit. Ook die worden geregeld opgenomen. Maar dat betekent soms ook wat overlap. Neem nou gisteren. Gade en ik installeren ons op onze tv-bank. Knus bij elkaar. “Kijken we naar Ali B of pakken we een detective?” We besluiten tot het laatste. Een aflevering van DCI Banks. Tijden geleden al opgenomen van het Vlaamse Canvas. De serie begint. Er gaat een woonboot in vlammen op. Het gebeurt vaker dat Gade bij het begin van een film zegt dat ze dit al gezien heeft. Detectives worden vaak en veel  herhaald. Nu kijken we elkaar aan. Ik zeg dat ik geloof dat ik hem al gezien heb. Gade zegt dat er wel meer series zijn met woonboten. “Maar brandend?”, denk ik. We kijken nog even verder. In de boot ligt het verkoolde slachtoffer. Ik weet zeker dat als er nog een stoffelijk overschot opduikt, ik deze aflevering gezien heb. Nog voor ik die gedachte kan uitspreken komt er letterlijk een verkoold lijk bovendrijven. Nu weten we het zeker. We hebben deze aflevering al gezien. We hebben geen idee meer hoe het afloopt. Maar we hebben allebei geen zin naar een aaneenschakeling van déjà vu’s te gaan kijken.
Met een half oog zie ik hoe Ali B een wens vervult en de opvolger van Joris Linsen mensen uitzwaait op Schiphol. En dan is het alweer bedtijd. Krijg ik ook nooit genoeg van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *