Gijs

Onze voornaamste bezigheid hier in Drenthe is het passen op de kat Gijs. Gijs is de kat van mijn Neef en zijn vrouw. Die zijn nu op vakantie in Frankrijk en wij wonen al bijna twee weken in hun pittoreske boshuisje aan de rand van het Dwingelder Veld. Vlak voor wij kwamen kregen wij van Neef te horen dat het slecht ging met Gijs. Het beest vrat niet of nauwelijks, leek op sterven na dood en ook de dierenarts dacht aan de vreselijkste ziektes die het oude beest zouden teisteren. Het was nog maar de vraag of Gijs het wel allemaal zou halen en mogelijk tijdens ons verblijf zou bezwijken. Neef gaf ons het consigne mee dat als er finale beslissingen over het welbevinden van de kat genomen moesten worden wij niet moesten schromen die te nemen. Wij zouden, dacht hij, vast wel naar bevind van zaken kunnen handelen.
Maar ziet, de wonderen lijken deĀ  wereld nog niet uit. Vanaf het moment dat wij het huisje betraden, meldde Gijs zich uitgebreid miauwend bij ons. Het leek of hij ons wilde vertellen dat hij blij was ons weer te zien. Wij pasten al vaker op hem en blijkbaar had hij daar de beste herinneringen aan. Uit niets bleek dat hij ziek was geweest. Hij vrat keurig zijn voorgezette bakje leeg en knabbelde geregeld van de steeds klaar staande brokjes. Zelfs de tropische dagen kwam hij ongeschonden door. En de nachten bracht hij al jagend door in het ruime bosgebied dat zich achter het huisje uitstrekt. Gijs geheime leven, waar wij verder weinig tot niets van weten.
Wij berichten Neef over het herstel van Gijs. Neef vindt dat fijn om te horen, maar vraagt per whatsapp ook of wij Gijs willen voorbereiden op de komst van een hond. In Frankrijk lijkt hij bezweken te zijn voor een puppy en het kon best eens zijn dat die mee terug komt van vakantie.
Gijs houdt niet van honden. Soms gedoogt hij dat mijn Neef voor een paar dagen een oppashond heeft, maar meer dan een hooghartig tolereren zit er niet in. En of wij Gijs nu maar al vast willen voorbereiden op de komst van een definitieve niet gewilde huisgenoot. Wat een Judas!
Gijs is oud, wat doe je zo’n kat aan door een jonge hond te nemen. We geven het voor hem slechte nieuws door en troosten hem met een kattensnoepje. Het lijkt nauwelijks tot hem door te dringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *