God?

Ik zit te wachten op de bezorging van een bestelling die ik bij Bol.com deed. Eigenlijk vind ik dat boeken bij de echte boekhandel gekocht moeten worden, maar voor mijn verjaardag kreeg ik een Bol.com-cadeaukaart. En het is zonde om die ongebruikt te laten dus bestelde ik gisteren de postuum uitgegeven Joost Zwagerman-bundel ‘Wakend over God’.
In mijn krant van vandaag een artikel van Jaap Goedegebuure over het godsbeeld van Zwagerman aan de hand van een van de gedichten uit de bundel, de bundel waar ik nu op zit te wachten.
Er is veel geschreven en gesproken over de zelf gekozen dood van Zwagerman. Een dood die hem tot zijn eigen verrassing leek te overkomen en waar geen weg van terug meer mogelijk was. Misschien ook wel tot zijn eigen verrassing. Zo bezig met zelfdoding dat het voltrekken ervan onontkoombaar leek.
En nu wacht ik op de bundel, zijn testament over zijn verhouding tot God en Gods verhouding tot hem. Ik ben benieuw of Zwagerman  mij wat verder helpt in mijn beeld van God. Want dat is tamelijk diffuus. Ooit was ik heel actief in de kerk, van plaatselijke kerk tot het bisdom aan toe. Ik voelde mij geborgen in een warm nest, een gemeenschap die ik nu nog bijna dagelijks mis. Dat duurde tot dat de kerk mij opdroeg alleen nog maar te luisteren, als leek bleek ik niets meer te zeggen te hebben. Gehoorzaamheid, voegde een strenge bisschop mij toe, dat was waar het om ging. Dat waar ik in geloven kon, een zoekende en vierende gemeenschap werd de nek omgedraaid, liever nog daar werd het hart uitgehaald. Regels werden weer met scherpe beitels in steen gehouwen. Antwoorden op niet gestelde vragen, de zekerheid van bange bisschoppen die de waarheid in pacht geloven te hebben.
Wie is God, wat is God? Het noopte mij jaren geleden al tot dit blasfemisch puntdicht:
Als God bestaat dan schiep Hij gewis
Mij naar zijn beeld en gelijkenis
En zie ik, al is het soms maar even
Ík ben de weg, de waarheid en het leven.
Zwagerman schrijft in zijn gedicht ‘Bestaan’: “Dagelijks staat Hij in mij op”. Straks ga ik in ‘Wakend over God’ aan de hand van Zwagerman weer eens op zoek. Naar Hem, naar mijzelf.

1 reacties op God?

  1. wim van dam schreef:

    Naar hem, verloren moeite.
    Naar jezelf, niet nodig.
    Groet,
    Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *