Hagel

Het is nu al weer een paar dagen geleden dat het noodweer toesloeg. Midden in de nacht, we waren nog maar nauwelijks in slaap, werden we ruw gewekt door kletterende regen tegen de ramen en rollende donders en flitsende  bliksems die onze slaapkamer voor even in een fel licht zetten.  Het ging te keer als op de dag des oordeels, thans zo als ik mij die voorstel, ingegeven door de bijbelse vertellingen van broeder Casianus in de eerste klas van de lagere school destijds. Een leeftijd waarop dat soort verhalen voor eeuwig beklijft.
We waren even bang dat de lichtkoepel in ons huis het zou begeven onder zo veel natuurgeweld. Gade vroeg zich af wat er zou gebeuren als dat inderdaad het geval zou zijn. “Nat worden”, veronderstelde ik. Nat was het. Buiten trokken de regenvlagen voorbij. De overkant van de straat was nauwelijks te zien. Het knetterde en kletterde. “Hagel”, zeiden we tegen elkaar. En dat was het. Ik zag onze auto in de storm staan en dacht aan de keren  dat we in Italië soort gelijk weer hadden en het dak van onze auto daar in een poffertjespan  werd veranderd. Zo veel dutsen en dutsjes.
De volgende ochtend inspecteer ik ons voertuig. En ja hoor, niet alleen Italiaanse hagel, maar ook Nederlandse slaagt er in een autodak te te teisteren. Het is niet verontrustend maar toch ontwaar ik wat putjes. De verzekering gebeld. Die heeft het de dag na het noodweer zo druk dat ze mij niet direct te woord kunnen staan. Ik kan inspreken wanneer en hoe laat ik terug gebeld wil worden. Prompt op het afgesproken tijdstip gebeurt dat. Ik hoef geen formulieren in te vullen en zal binnen drie dagen gebeld worden door het schadeherstelbedrijf. Ook dat gebeurt keurig. De afspraak is gemaakt, zij komen over twee weken met een ruilauto voorrijden. Efficiënt werk, klantgericht.
Ik bel met de gemeente hoe het dan moet met de parkeervergunning in de dagen dat ik een leenauto heb. Ik bel het informatienummer dat op de gemeentesite staat. Tevergeefs, er wordt niet opgenomen. Ik heb nog twee weken om dat te regelen en het kenteken voor de vergunning voor een paar dagen te wijzigen. Als dat kan? Maar de gemeente lijkt niet zo efficiënt en klantgericht te werken als een verzekeringsmaatschappij of schadeherstelbedrijf. Dat is wat ik leer door wat dutsjes in mijn dak na een fikse hagelbui.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *