Hamerslag

Ik ben een muziekliefhebber. Beslist geen kenner en aan parate kennis ontbreekt het mij dan ook grotendeels. Verwacht van mij dan ook geen doorwrochte betogen of verhelderende opmerkingen over deze of gene symfonie. Zeker op muziektechnisch gebied past mij slechts een eerbiedig zwijgen. Bovendien heb ik ook iets tegen het fileren van een muziekstuk, zoals sommige programmaboekjes doen. Misschien wel omdat ik het allemaal niet kan volgen, omdat het mij boven de muzikale pet gaat. Nee, ik geniet liever zonder voorbehoud van een muziekstuk. Zeker als dat een hoofdrol in een film speelt.
Gisteren gingen Gade en ik naar de bioscoop. Gewoon op een dinsdag naar de bioscoop. Maar het was bevrijdingsdag. Gade was vrij en daardoor voelde die dinsdag als een dag in het weekend. We gingen naar de Franse film ‘Le dernier coup de marteau’, de laatste hamerslag. Een film waarin Mahlers 6e symfonie een hoofdrol speelt. In die symfonie komen een aantal hamerslagen voor. Mahler heeft er ooit vijf ingeschreven, dat later terug gebracht tot twee, naar believen aan te vullen tot drie, de laatste hamerslag. De hamerslag dient eigenlijk uitgevoerd te worden ┬ámet een immense houten hamer op een houtblok. De hamerslag staat voor noodlot, dood, tegenslag. En dat is in deze film ruim voor handen, maar zo vorm gegeven dat het blijft ontroeren en nergens melodramatisch wordt.
De film eindigt met een beeld waarover Gade en ik het aanvankelijk niet eens zijn. Het is een multi-interpretabel beeld, zonder dat je het vervelende gevoel hebt dat je met een kluitje het riet in wordt gestuurd. Zo van dat de regisseur het zelf ook niet weet en de keuze dan maar aan de toeschouwer overlaat. Voor mij is de keuze van de regisseur overduidelijk, maar neem daarbij beelden eerder in de film dan ook terdege in ogenschouw. Bij een goede regisseur heeft elk beeld in zijn film betekenis en dat bedenkend is mijn interpretatie dan ook meer dan verdedigbaar. Gade is het met me eens. Blijft natuurlijk de vraag of de laatste hamerslag echt geklonken heeft. Mocht u de film gezien hebben dan ben ik benieuwd naar uw interpretatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *