Hand in hand

Het komt voor dat wij weken niet naar de bioscoop gaan. Dat betekent niet dat we dan geen films zien. Geregeld nemen wij een film van tv op om hem op een geschikt moment samen te bekijken. Knus op de bank, een kop koffie of thee onder handbereik. Maar voor een goede bioscoopfilm gaat er toch niets boven het brede scherm en een riante zetel, een donker wordende zaal en dan een film die je voor anderhalf, twee uur een ander werkelijkheid inzuigt.
Het verzuim van een tijdje geen film hebben we de twee afgelopen dagen weer een beetje goed gemaakt. Gisteren zagen we in première ‘Bar Bahar’. De film wordt vertoond in een piepklein zaaltje dat vernoemd is naar de Nijmeegse documentalist Joris Ivens. De grootte van het zaaltje lijkt recht evenredig met de waardering die hij voor zijn opvattingen kreeg. Pas op het eind van zijn leven werd zijn kunstenaarschap ook in het binnenland meer op waarde geschat. Wat mij betreft had ‘Ivens’ ook wel de naam van het hele cinematografische complex mogen zijn. Het kleine zaaltje (geweldige stoelen overigens) is wel een erg zuinige hommage aan deze wereldcineast.
Vandaag wilden wij naar ‘The Square’, een ons van alle kanten aanbevolen film. In het foldertje stond dat er om 11 uur een voorstelling was, maar op de site was dat niet te vinden. Voor de zekerheid toch maar  tegen elven naar het theater. De site bleek gelijk te hebben, foutje in de folder. Toen maar kaartjes gekocht voor “The leisure seeker’, die halverwege de middag draaide. Ter compensatie van onze aanvankelijk vergeefse reis naar de cinema kregen we per kaartje twee kwartjes extra korting boven de vriendenprijs die wij normaal betalen.
Deze 70+ road movie wordt gedragen door Helen Mirren (72) en  Donald Sutherland(82). Sutherland, waar ik al meer dan 50 jaar meer dan een zwak voor heb. Wat een man! De film zelf is er een om hand-in-hand met je lief te bekijken. En dat hebben we ook gedaan.
Straks werkt Gade niet meer. Misschien kopen we dan wel zo’n pasje dat je voor een luttel bedrag per maand onbeperkt films kunt kijken in de bioscoop. Lekker overdag en bij voorkeur hand-in-hand.

1 reacties op Hand in hand

  1. Rein Verdijk schreef:

    Veertig jaar geleden voor het laatst naar de film geweest…..
    Recent naar De moord in de Oriënt Express en Coco geweest in een relatief kleine bioscoop in Beuningen: geweldige fauteuils en beenruimte. Tafeltje met dimmend schemerlampje voor je en een knopje om drankjes of versnaperingen te laten serveren! Geweldig😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *