Heimat

Gade en ik hebben nog een lange weg te gaan. Een paar dagen geleden zijn we er aan begonnen. Bij mijn afscheid van een bestuur kreeg ik de complete ‘Heimat’-serie.  Vier cassettes met in totaal 21 dvd’s. De hele serie beslaat 20 delen plus een epiloog. In totaal bijna 60 uur. Waar zijn we aan begonnen. Ooit zag ik een paar delen op tv. Nu wacht de hele serie. De eerste vier delen hebben we gezien en zijn verkocht. Zo mooi gefilmd, zo rustig verteld. Het is even of ons huis ook in Schabbach staat, het imaginaire dorp waarin de hele Duitse geschiedenis samenkomt.
Als we her en der vertellen dat we na de Deense series als de Killing 1 en 2, de Brug en Borgen nu aan de Heimat begonnen zijn, krijgen we vaak de zelfde reactie. Mensen hebben een paar losse delen gezien en dan vooral van de laatste serie uit 2004. De eerste serie uit 1984 wordt nauwelijks genoemd. Dat is ook tv van een generatie geleden. De kinderen waren klein en er was veel meer te doen dan naar een tv-serie van 11 delen te kijken. En in die tijd waren er nog geen dvd’s zodat je zoiets in je eigen tempo kon bekijken.
Heimat, hoe vertaal je dat eigenlijk. Het is veel meer dan vaderland, het is ook je moedertaal, je geboortegrond. Het is daar waar je je van oorsprong thuis voelt, waar je geworteld bent. Is er een goed Nederlands woord voor? Naar je Heimat kun je heimwee hebben. Al vond ik dat heimwee vaak veel meer het terug verlangen naar een tijd is dan naar een plaats. Heimwee kun je ook hebben als je al jaren in je ‘heimat’ woont, en terugverlangt naar die plaats van toen die door de tijd is ingehaald.
Het eerste deel het ‘Fernweh’.  ‘Reisdrang’ heet het in de vertaling. Voorlopig reizen Gade en ik aan de hand van Heimat 1, 2, 3 en 4 door de tijd. Nog 16 delen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *