Illuminatie

In de vroege ochtendzon lijkt alles licht te geven. Alhoewel vroeg, het is al weer voorbij 10.00 uur. Voor de gastvrouw is het al koffietijd. Voor Gade is het nog geen tijd. De sponde is nog haar verblijfplaats. En ik, ik zit aan de thee en typ braaf in de koele keuken van het plezierig warme landgoed mijn stukje.
De zon warmt het huis op, maar zorgt ook voor de verkwikkende schaduw die drie grote bomen geven.Het is daar goed toeven, zo’n schaduwrijke plek omkroond door fel zonlicht. Alles geeft licht, de groene hagedissen die overal langs schieten, lijken met kleine smaragden bezaaid.
Het is nog rustig. Wij zijn de enige gasten in een van de appartementen, op het campinggedeelte verblijft een ouder echtpaar. Over een paar dagen zullen er meer gasten komen, begint langzaamaan het seizoen. Het verblijf wordt zomerklaar gemaakt, het gras gemaaid, schaduwdoeken opgehangen om straks de gasten wat soelaas te bieden als de zon te ongenadig schijnt. Het zijn grote driekante doeken, die het huis het uiterlijk van een immens zeilschip geven, afgemeerd tegen de boorden van een diepgroene kade.
Als de avond valt lichten langs het zeildoek kleine lampjes op in matte kleuren. Het lijkt of het schip geïllumineerd wordt om zich nog aantrekkelijker te presenteren. Een kleurrijke V steekt de donkere sterrenhemel in.  Wij zijn passagiers op een stilliggend zacht wiegend schip op weg naar onbekende einders. We verliezen ons in de boeken die we aan het lezen zijn en geloven wel dat het gras altijd groener is aan de andere kant van de heuvels.
Maar het is ook gewoon vakantie. We bezoeken een stadje, klimmen door steile steegjes naar het hoogste punt, dalen voetje voor voetje weer af en belonen ons op het plein onder de arcaden van een oud gebouw met een klein ijsje. Doen boodschappen door kaas en worst aan te wijzen. Onze Italiaanse spreekvaardigheid is te beperkt om mondeling onze bestellingen te plaatsen. Maar we zullen niet omkomen van de honger. Er is genoeg voor iedereen.
Gade is wakker geworden. In de schaduw drinken wij onze ochtendkoffie. Vanavond gaan de lampjes weer aan en zet het schip koers naar…

1 reacties op Illuminatie

  1. Wat een jaloersmakend stukje. Geniet van jullie vakantie.
    Groet
    Maerten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *