Imago

Vaak weet je op het eerste gezicht wat je aan mensen hebt. Honoré de Balzac (1799-1850) verwoordde dat jaren geleden al kernachtig: “Pas op voor je eerste indruk. Het is meestal de juiste!”
Is dat de reden dat sommige mensen je vanaf het eerste moment sympathiek zijn, heel veel je onverschillig laten en er maar een enkeling is die vanaf het begin aversie oproept?  Als je eenmaal een indruk van iemand hebt, kost het vaak heel wat moeite om dat beeld bij te stellen, te nuanceren. En het is lastig om bij nadere kennismaking te erkennen dat die charmante man eigenlijk maar een pedant leeghoofd is en dat die wat afstotelijke dame toch eigenlijk  een warme persoonlijkheid herbergt.
Gisteravond begonnen Gade en ik met het kijken naar “True Detectives”, een veel geroemde Amerikaanse serie over twee  rechercheurs. Een van de hoofdrollen wordt gespeeld door Woody Harrelson, die ik ken van de jaren geleden uitgezonden café-serie ‘Cheers’. Het kostte mij enige tijd om in de door Harrelson gespeelde detective Martin Hart ook niet de wat slungelige barman Woody Boyd van destijds te zien. Ik moest mijn decennia oude eerste indruk loslaten, laten overschrijven door een gans andere. Dat lukte gelukkig snel. Gebeurt dat niet dan komt de gespeelde geloofwaardigheid van wat je zit te bekijken danig in het gedrang.
Jaren geleden is mij dat eens overkomen. Gade en ik keken naar een spannende film, ik ben allang vergeten welke, maar het ging erover dat op een gegeven ogenblik een gevreesde maffia-baas per vliegtuig  zou arriveren, Een capo waar iedereen voor sidderde. Een handgebaar van hem was genoeg en je was je leven niet meer zeker. De spanning werd in beelden knap opgebouwd. Het vliegtuig landt, de trap wordt naar het toestel gereden, de vliegtuigdeur zwaait open en daar staat dan de maffiabaas. Jammer alleen dat hij gespeeld wordt door Carroll O’Connor, de vertolker van Archie Bunker, het oerconservatieve , seksistische en racistische gezinshoofd  in de legendarisch comedy  ‘All in the Family’. Archie Bunker als gevaarlijke maffioos. Dat ging mijn voorstellingsvermogen te boven. Ik heb de film niet uitgekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *