Intocht

Ik had een prijs gewonnen. Een paar weken geleden al.  Bij aankoop van twee broeken van een bepaald merk ontving je een lot dat kans gaf op een overnachting  met alles er op en er aan in een landgoedhotel in Overijssel. Het was een promotie-actie van de vertegenwoordiger van het bewuste merk. Op een niet meer te traceren manier werd mijn lot als het winnende getrokken en vanmiddag kon ik het bij de prijs horende voucher in het mooie kledingmagazijn op halen. Het was dat tromgeroffel en fanfaregeschal ontbrak, maar de overhandiging van het voucher goed voor een driegangendiner, overnachting en Sallands ontbijt was er niet minder feestelijk om. Ook al weet ik niet wat ik precies bij een Sallands ontbijt kan verwachten.
Toen ik met blij gemoed huiswaarts wilde gaan was de terugweg even niet mogelijk omdat Sinterklaas met groot gevolg door de winkelstraat trok. Een gigantische hoeveelheid pieten en pietjes ging de Sint vooraf. En al die pieten, dik en dun, klein en groot, waren stuk voor stuk ouderwets zwart. Geen regenboogpiet of roetveegpiet te bekennen. En ik hoorde hier geen gejoel van weg met piet of enig ander boe-geroep. Het was een intocht van de Goedheiligman, zoals die behoorde te zijn, met veel, heel veel pepernoten.
Begrijp me goed, ik heb persoonlijk niets tegen regenboogpieten of roetveegpieten. Ik heb zelfs niets tegen witte pieten, het is ten slotte een kwestie van geloof. Als je in Sinterklaas gelooft, en waarom zou je dat niet doen, kun je ook geloven in piet in welke kleur dan ook. Piet is dan niet meer en niet minder dan de onmisbare assistent van de Sint, de assistent die er voor zorgt dat de cadeautjes op de juiste tijd bezorgd worden. En dat kan hij wat mij betreft doen in de kleur die hem past.
Ik zwaai naar de Sint, de Sint wuift terug. De weg is weer vrij.
Thuis bel ik naar het Landgoedhotel waar mijn prijsvoucher ingewisseld kan worden. Wij reserveren het laatste weekend in januari, het weekend waar onze trouwdag in valt.

Eén reactie op Intocht

  1. jettie schreef:

    Bofkont!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.