Investering

Geld kost bijna niets meer, maar het brengt ook bijna niets meer op. Rentepercentages die de bank je voor je spaargeld uittelt beginnen vaak al met een nul voor de komma, dan nog een nul en dan een cijfertje van niks. Daar word je niet rijk van.
Onlangs kreeg ik bericht dat een investering die ik had gedaan terug betaald zou worden. Samen met heel veel anderen had ik vijf jaar geleden een boekhandel in leven gehouden via crowdfunding. Het ging goed met die boekhandel, prettige ambiance, enthousiasmerend personeel. En nu was het zelfs zover dat de destijds gedoneerde gelden aan de inleggers terugbetaald konden worden plus rente. Een rente van vooroorlogse allure van wel 5 %. De boekhandel bood aan om dat bedrag in waardebonnen uitgereikt te krijgen. Bonnen die te besteden zijn in de boekhandel. Als je daarvoor kiest en niet voor een uitkering in geld steun je de boekhandel nog weer eens. En een paar honderd euro aan bonnen vind ik een rijk bezit. Een gevoel als een kind in een speelgoedwinkel.Onbelemmerd kunnen kiezen, wat een heerlijkheid. Onzin natuurlijk, want als ik een boek wil hebben koop ik dat gewoon, maar toch geeft het bezit straks van die bonnen ook een gevoel van overdaad. Ik zal daar van genieten.
Gisteravond nam ik afscheid van mijn laatste vrijwilligersbaantje. In 2005 was ik een van de ‘founding fathers’ van de werkgroep literaire bakens. Nu, na zo veel jaar vind ik en ook mijn lijf dat het tijd geworden was om dit clubje als penningmeester vaarwel te zeggen. Als afscheidscadeau kreeg ik een literair avondje aangeboden. Nu waren alle  bijeenkomsten van de werkgroep eigenlijk niet anders. We bespraken citaten, poëzie, vertelden anekdotes en koesterden ons als een minirederijkerskamer in andermans en soms eigen teksten. Mooie avonden waar de kwinkslagen over en weer gingen en we ook geregeld tot de ontdekking kwamen dat na een avond palaveren het nog niet tot enig besluit was gekomen. Maar dat maakte de avonden niet minder mooi.
Gisteravond kreeg ik van ieder van mijn collega’s in de werkgroep een mooie tekst aangereikt. En ik maakte kennis met een paar nog niet gelezen schrijvers. Ik weet al waar een deel van mijn crowdfund-uitkering naar toe zal gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.