Janine

Gade en ik hebben dit jaar weer een abonnement op de kamermuziekserie van de Nijmeegse stichting voor kamermuziek. Die stichting viert dit seizoen haar 65-jarig bestaan en pakt uit met een aantal bijzondere concerten. Gisteravond was het jubileumconcert met de wereldvioliste Janine Jansen. Een paar jaar geleden hoorden Gade en ik  haar al in het Muziekgebouw aan het IJ. Ja, wij zijn mensen van de wereld, wij komen nog eens ergens. En toen al betoverde zij ons met haar spel en uitstraling.
Het leek donderdagavond even of iedereen op weg was naar het Concertgebouw. Het Keizer Karelplein stond pot dicht. Maar uiteindelijk bereikten we toch de parkeergarage, anders een grote holle en zo goed als lege ruimte, maar nu tot de laatste plaats gevuld. Net als de grote zaal van het Concertgebouw. We zijn nog net op tijd, of eigenlijk niet. Bij binnenkomst schudden we wat bekende handen en knikken naar links en naar rechts. Het amfitheater, waar we normaal zitten, blijkt vol te zijn. We wijken uit naar het eerste balkon. Omdat de kamermuziekstichting zich ook een beetje als een club beschouwt, is er een korte toespraak van de voorzitter en wordt een jubileumboekje overhandigd. Hoog tijd voor de muziek.
Ik schreef ooit al eerder dat ik geen kenner ben, maar wel een liefhebber. Ik kan me moeiteloos laten meevoeren naar daar waar de musicus mij heen voert. Deze avond zijn dat vooral de klanken van Prokofievs eerste vioolsonate. Ik zie hoe Janine Jansen niet alleen een  violiste is, maar ook hoe zij zelf de muziek wordt. Hoe er geen grens lijkt te bestaan tussen instrument en bespeelster. Hoe zij het ene moment de viool geselt om die haar wil op te leggen. Schrijnende passages. Ruw, meedogenloos. Maar dan weer koestert zij het instrument als een milde liefdevolle minnares, die de viool zoet gevooisd het verhaal laat vertellen dat Porkofiev schreef. Janine Jansen bespeelt de viool met heel haar lijf, met heel haar ziel .
Ik weet niet of er een hemel bestaat. Maar als later, veel later Janine Jansen daar maandelijks een concert zou geven, dan wil ik er best naar toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *