Jarig

Ik denk dat er vandaag maar weinig mensen zijn die zich realiseren dat het vandaag Baden Powelldag is. Vandaag precies 159 jaar geleden werd Baden Powellde stichter van wat nu Scouting heet, geboren. Toen ik er nog werkte waren het ‘De Katholieke Verkenners’, een van de fusiepartners van Scouting. Op deze zelfde dag in 1889, 32 jaar later dus, werd Olave St. Clare Soames geboren, de latere echtgenote van Lord Baden Powell. Maar ik heb vandaag niemand in uniform zien lopen en ook zag ik geen lid van Scouting met de rode tulp ter viering van deze dag in het knoopsgat.
Ooit werkte ik dus bij Scouting, functionaris voor training en vorming was ik daar. Vijf mooie jaren lang. Als kind was ik nooit lid van de Verkenners geweest. In het Waterkwartier waar ik groot werd, was er niet eens een troep, geen verkenners, geen welpen en voor de meisjes geen gidsen. Ik had geen verkennersverleden. Nu wel, vol met mooie herinneringen en gelardeerd met lange vriendschappen. Ergens ver weg op een achterste plank moet nog ergens mijn Gilwelldas en dasring liggen, samen met mijn baret uit die tijd, nu meer dan veertig jaar geleden. Ze zullen ook vandaag, zelfs vandaag onaangeroerd blijven.
Maar vandaag viert nog een club een jubileum. De PVV, de partij die geen partij is, maar een beweging met maar één lid, bestaat 10 jaar. De media staan er bol van. Het is een ongelukkige coïncidentie dat de verjaardag van Scouting samenvalt met die van de PVV. Natuurlijk zijn er kwaadwillende die overeenkomsten willen  zien, die een geborneerd beeld hebben van scouting als een houtjes-touwtjesclub, die zich vermeit in het bos , op houtvuurtjes kookt en in uniform goede daden doet en voor een heitje een karweitje vervult. Voor mij blijft Scouting het tegendeel van de PVV. Scouting baseert zich op het Spel van Verkennen, wereldwijd, grenzeloos. Over de grenzen heen kijken, die van je zelf verkennen, exploreren. Een speelse open blik. Hoe strijdig is dat met wat de PVV wil, die oogkleppen opzet in de kleuren rood, wit en blauw en daardoor niet verder kan kijken dan zijn neus lang is. 22-2 blijft voor mij toch meer de dag van Scouting, dan van de PVV. Hoort, zegt het voort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *