Jozef

Ik heb zo juist het kalenderblaadje van gisteren weg gegooid. Het was 19 maart. Ik heb nog een heel degelijke bijna authentiek Roomsch-Katholieke dagkalender. Een van de relicten uit een ver verleden waar ik geen afscheid van kan nemen. Elk jaar bestel ik die kalender weer. En gisteren stond er als toevoeging dat het de feestdag was de H.Jozef, bruidegom van de H. Maagd Maria. Vreemd, want in de bijbel wordt hij opgevoerd als de verloofde van Maria. Afhankelijk van de vertaling wordt Maria ook wel zijn vrouw genoemd, of vrouw met wie hij in ondertrouw was, ook wel aanstaande vrouw. Die Jozef dus was ook de naamgever van de lagere school waar ik op gezeten had. Onze stad was overigens vergeven van de Jozefscholen. In het Waterkwartier waar ik opgroeide had je er al twee en verder in de stad kende ik er nog een paar. Ik heb geen herinnering aan bijzondere viering van de naamdag van de H. Jozef. Hooguit zijn we met de hele school naar de kerk geweest, maar dat deden we elke maand al voor de geregelde biecht.
Ik ken nauwelijks mensen die Jozef heten. Wel Jos, maar Jozefs ken ik er maar twee. Een ervan was de conciërge van de Akademie ( ja met een k, zo ging dat in die tijd) waar ik op zat. Jozef was een conciërge zoals het hoorde. Stofjas en een wat sloffende gang. Jozef zorgde ook voor de pauzekoffie (blauw bonnetje) of thee (wit bonnetje). Jozef noemde alle studenten mijnheer of juffrouw. Ik sprak hem daar ooit over aan. Waarom hij niet onze voornamen gebruikte, zoals wij de zijne. “Mijnheer, ik ben toch niet gek, u hoeft maar een naam te onthouden, maar ik ga toch geen 300 namen van buiten leren.” Jozef was als een vader voor zijn studenten. De 19e maart is ook Vaderdag in Spanje, Portugal, Italië en Liechtenstein. De H. Jozef is  patroon van de vaders en van nog heel veel meer. Onder andere tegen bekoringen. Wat wil je ook als verloofde, ondertrouwde, aanstaande of bruidegom van een maagd.

1 reacties op Jozef

  1. babette degraeve schreef:

    Lieve Jan,
    Wat schrijf je weer grappig, een heleboel van die wetenswaardigheden-waar je niets aan hebt in de dagelijkse praktijk,hihi, daar zijn jongens goed in- Maar,…. zo héérlijk om toch even te weten.
    Dank!
    x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *