Jury

Vanavond zal ik weer een nieuwjaarsreceptie bezoeken. De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heumen. Ik had van mijn leven niet gedacht ooit nog de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heumen te bezoeken, maar vanavond gaat dat er toch van komen. Ik ben niet zo’n fan van het bezoeken van nieuwjaarsrecepties. Tot nu toe bezocht ik er dit jaar maar eentje en dat ook nog tamelijk kort, net zo lang als de beleefdheid dat van mij vroeg.
De receptie van de gemeente Nijmegen liet ik dit jaar met een gerust hart aan mij voorbij gaan. Vorig jaar moest ik er wel naar toe. Ik was genomineerd als ‘Nijmegenaar van het jaar’ en de uitslag van de jury werd op die receptie bekend gemaakt. Ik moest daar dus wel naar toe. De benoeming ging, overigens zonder al te veel hartenpijn, aan mij voorbij. De jury verkoos terecht een andere genomineerde.
Maar vanavond moet ik dus verschijnen op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heumen. Ik heb zelfs een gereserveerde plaats. Had ik destijds maar nee moeten zeggen op de uitnodiging die ik kreeg om lid te worden van de jury die de eerste Heumense dorpsdichter mag aanwijzen. Samen met twee voormalige Nijmeegse stadsdichters vormde ik dat college dat zich met bloedige ernst van zijn taak heeft gekweten en tot een unaniem oordeel is gekomen. Graag had ik nu hier kond gedaan van de naam van de man of vrouw die deze eretitel (want het dorpsdichterschap is een vrijwilligersbaantje zonder enige vergoeding) de komende jaren mag dragen. Maar u zult begrijpen dat onze lippen verzegeld zijn totdat onze woordvoerder de naam van de uitverkorene zal noemen. Ik ben benieuwd of de Heumense bevolking, of althans het op de receptie daarvan aanwezige gedeelte, onze keuze zal kunnen billijken. Mogelijk is boegeroep ons deel en zullen wij gedrie├źn met pek en veren overdekt het gemeenschapshuis worden uitgevoerd, een vloekende en tierende bevolking achter ons latend. Een mokkende meute, waardige nazaten van de woeste Hoemannen die in de vroege middeleeuwen hier huisden.
Het zal allemaal wel meevallen. Het “de beste wensen” zal niet van de lucht zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *