Kapper

Vandaag ben ik naar de kapper geweest. Niet dat het al echt nodig was, er zat nog redelijk wat model in, maar ik vond het matje in mijn nek al net iets te uitbundig. Ik bel vanochtend voor een afspraak. Ik kan om twee uur terecht. Mijn kapper knipt onder de weidse naam van ‘City Hair Shop’. Een naam die een andere salon doet verwachten, maar ik ben intussen niet alleen gewend, maar ook gehecht aan deze kapperswinkel. Iets verderop in de straat is er nog een echt bruin café. Het lijkt of dat café en deze kapsalon dezelfde binnenhuisarchitect hebben gehad. En net zoals in een bruin café levensverhalen worden verteld, is dat ook het geval bij mijn kapper. De kapper zelf knipt niet alleen maar biedt een luisterend oor, maar meer nog een in zijn ogen passende oplossingen hoe het leven in te richten en gelukkig te worden. Hij is niet alleen coiffeur, maar ook nog naar believen psycholoog, pedagoog en desnoods zielzorger of vergevingsgezinde biechtvader, zelfs als de klant in zijn stoel daar niet om vraagt. Mijn kapper kent zijn klanten. Hij weet hoe hij of zij er voor staat, informeert rechtstreeks naar mijn toestand en slaat die kennis op om de volgende keer weer zonder aarzelen te gebruiken. Ik ben op mijn driewieler gekomen en omstandig krijg ik van hem de voordelen te horen van dat voertuig, voordelen die ik hem bij een vorig bezoek al had opgesomd.
Ik word niet geknipt door de kapper zelf, maar door zijn assistente die met elke knipbeurt knapper lijkt te worden. Ze neemt de zorgende  instelling van haar baas al mooi over. Die beperkt zich niet tot het kopje koffie met een Maria-kaakje dat perfect in deze ambiance past, maar met de attitude een vakvrouw waardig vraagt zij hoe mijn vakantie was, maar maakt mij ook deelgenoot van haar moeizame zoektocht naar een woning voor haar en haar vriend. Allebei wonen ze als de twee koningskinderen gescheiden  nog bij hun ouders. Ik hoop dat hun verhaal beter afloopt.
Als ik afgerekend heb, vraagt ze of ze mee de twee treetjes af mee moet helpen. Ik bedank haar vriendelijk. Mantelzorger is mijn kapster ook nog als het moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *