Kapper

Ik wilde dit blog beginnen met de mededeling dat er vast wel onderzoek gedaan zal zijn naar het gemiddelde kappersbezoek van de Nederlander. Die opmerking leek mij reden genoeg om daar een  verhaaltje aan op te hangen. Maar voor de zekerheid, goede documentatie is het halve werk, googel ik op ‘gemiddeld kappersbezoek’. Dat levert meer dan 4.000 hits op. De eerste is al raak. Die site leert me dat mijn haar ongeveer 15 centimeter per jaar groeit en dat met mijn haardracht ik elke vijf tot acht weken naar de kapper zou moeten om het enigszins in model te houden. Het gemiddelde kappersbezoek ligt op 8 keer per jaar.
Ik ben al jaren niet meer naar de kapper geweest. Want er is een groot verschil tussen geknipt worden en naar de kapper gaan. Jarenlang heeft Gade geslaagde pogingen ondernomen om met enige regelmaat mijn haren in fatsoen te brengen. Zij had zich daartoe een heuse kappersschaar aangeschaft en ging met enige regelmaat mijn alsmaar sluiker wordende haar te lijf. Zij doet dat op niet onverdienstelijke wijze. In al die jaren heb ik nooit van iemand te horen gekregen dat mijn haar niet netjes geknipt zou zijn. De meest kritische stem komt van Gade zelf, die steeds vaker begon te zeggen dat een echte kapper mijn coiffure weer eens goed in model zou moeten brengen. Vaak kwam het voor dat aan het begin van een weekend Gade zei dat ze me zou gaan knippen, maar dat we op de maandagochtend die volgde weer moesten constateren dat het er niet van gekomen was. En zo geschiedde het dat ik gister een afspraak maakte met de kapper die ik  weet niet hoeveel jaar geleden voor het laatst bezocht had. Ik kon zo waar al de zelfde middag terecht. Ik zette mij over mijn lichte angst heen dat de kapster zou zeggen: “Mijnheer, wie heeft u zo rottig geknipt?” en dat ik zou moeten toegeven dat mijn echtgenote als schuldige was aan te merken. Maar niets van dat alles. Met vaardige hand bracht zij zonder enig commentaar mijn haren in model.
’s Avonds bekijkt Gade het resultaat en zij vindt vooral de achterkant meer dan keurig geknipt. Toch vraagt ze me of de kapster nog iets zei over hoe het geknipt was. Ik kan haar geruststellen. De kapster heeft niets gezegd en liet ook verder niets merken. Volgende keer knipt Gade waarschijnlijk weer mijn haar. Over een maand of twee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *