Kapsalon

Jarenlang was het Gade zelf die mijn haar knipte. Met redelijk vaardige hand. Ik kreeg althans van de buitenwacht geen opmerkingen dat ik er onverzorgd uitzag. Maar om de een of andere reden bezoek ik nu met enige regelmaat een kapsalon. Het is een kapsalon die in niets lijkt op een glimmende van veel chroom voorziene salon. Het is veel meer een kaphuiskamer. De inrichting plaatst je zonder enige overgang terug in de jaren 60-70 van de vorige eeuw. Hippie en flower power. De stoelen, zeg maar zetels in de wachthoek zijn van drijfhout gevuld met zachte kussens. Probeer die stoelen maar niet te verplaatsen. Het kost je je rug. De kapper zelf past uitstekend in dit decor.Gebruind, een zware bril en zijn haar in een lange krullende staart. En praten, heel veel praten. Hij is niet te stoppen of stuiten. Springt associatief van de hak op de tak en als je de kans krijgt op een kort weerwoord is hij het daar altijd onmiddellijk me eens, zonder dat hij je het idee geeft van zijn eigen standpunt af te stappen.
Bij eerdere bezoeken had ik al gemerkt dat het maken van een afspraak op geen enkele manier de garantie geeft dat je ook op de afgesproken tijd wordt geholpen. Ik had een afspraak om half drie, maar ik werd pas om half vier in zijn stoel genodigd. Dat uur wachten is helemaal niet erg, zeker niet als je, zoals ik de tijd toch vooral aan jezelf hebt. Het wachten wordt veraangenaamd met een kopje koffie en een gesprekje met een ander wachtende klant over het model dat zij eigenlijk wil, maar waar ze niet het goede haar voor heeft. De kapper is eerst druk doende met een mevrouw met veel fysieke klachten, die hij bijna therapeutisch knipt en daarna stijgt mijn bewondering voor hem als ik zie hoe hij met een angstig autistisch jongetje omgaat. Zonder dwang en met grote empathie krijgt hij het 6-jarige knaapje geknipt. Knap hoor.
Ik ben aan de beurt. Hij informeert naar mijn gezondheid en hoe de nieuwe auto bevalt. In een half uur ben ik weer helemaal het heertje en weet ik bovendien hoe de wereld er zou horen uit te zien. Kosten € 14,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *