Kassie kijken

Ik dacht dat ‘kassie kijken’ geijkt was door Koot & Bie. Die hebben toch niet voor niets veel nieuwe woorden, termen en begrippen aan onze taal toegevoegd of kleur gegeven. Een vieze oude man kan niet meer zonder regenjas en slist. Maar ‘kassie kijken’ blijkt in de Nederlandse taal afkomstig te zijn van de cabaretier Wim Kan, de oervader van de oudejaarsconference. Kassie kijken staat voor het kijken naar televisie, een van de activiteiten die Gade en ik geregeld gezamenlijk beoefenen. Eerlijk is eerlijk, ik kijk beduidend meer dan Gade. Het gebeurt geregeld dat ik een programma volg, zeker als het een quiz is, maar dat Gade, weliswaar naast mij op de bank zittend, een tijdschrift of de krant leest. Ik ben niet verslaafd aan de, zoals Gerrit Komrij hem kwalificeerde, Treurbuis. Ik ben al gauw tevreden met wat ik zie, ben toch vaak benieuwd naar de gasten bij Jinek en blijf dan eigenlijk weer veel te lang hangen.
Kassie kijken heeft echter sinds gisteren een andere dimensie gekregen Ons televisietoestel stond op een wat onooglijk Ikeakastje. Samen met het kastje van Ziggo en een nauwelijks meer gebruikte DVD speler en een paar mandjes met niet meer gedraaide DVD’s. De TV biedt met zijn tientallen kanalen meer dan vertier genoeg en dan heb ik het niet eens over het onuitputtelijke aanbod van Netflix. Het Ikeakastje verborg niet een wirwar aan draden, snoertje en stekkerdozen. Het was een rommelhoekje.
Ik weet niet meer hoe het ter sprake kwam, maar een van onze koffieclubvrienden heeft als hobby houtbewerking. Hij heeft daar een fikse vaardigheid in ontwikkeld. Voor ons TV-hoekje een passend kastje te ontwerpen en ook nog te maken leek hem wel wat.
Onze tv staat op de plaats waar ooit een kachel en schoorsteen stond, schuine kanten bij het leven, geen standaard maten. Er werd gemeten en gemeten, fraai kersenhout gekocht en de vriend ging aan de slag.
Gisteren is het kastje gekomen. Het paste precies. Bravo.
En als er eens een keertje niets op TV is en er van kassie kijken niks komt kinnen we altijd nog naar het nieuwe kassie kijken. Snoeren en kabeltjes zijn uit het zicht. Rustig hoekje.

Eén reactie op Kassie kijken

  1. Jettie schreef:

    Hoe heet die koffieclubvriend en wat is zijn telefoonnummer?? 🤣🤣 Wij hebben ook zo’n onrustig wandje met diezelfde ‘ meuk ‘…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.