Keizer Karelplein

Het was maar een halve dag, want toen werd het bericht door RTL al weer ingetrokken, dat het Keizer Karelplein het verkeersgevaarlijkste plein van Nederland was. Maar in die halve dag was dat plein in mijn stad toch het ogenschijnlijke centrum van de wereld. Er waren natuurlijk mooiere pleinen, er waren pleinen met meer allure. Ik dacht aan de fraaie pleinen die ik bezocht. De Grote Markt in Brussel, het Piazza del Campo in Sienna, het St. Pietersplein in Vaticaanstad het Paleisplein bij de Hermitage in St. Petersburg, de Place du Tertre in Parijs. Maar hoe mooi die pleinen ook zijn, geen van hen is ooit uitgeroepen tot gevaarlijkste plein van respectievelijk België, Italië, het Vaticaan, Rusland of Frankrijk. Zelfs niet voor een halve dag. Die tijdelijke titel is vergeven aan ons eigen Keizer Karelplein. Een plein dat gemaakt is naar het voorbeeld van de Place d’Etoile en dat, ik heb het niet kunnen nazoeken, misschien wel het meest gevaarlijke plein van Frankrijk is. Ik heb het ooit te voet overgestoken om onder de Arc de Triomphe te kunnen staan, slalommend door de vele rijen auto’s die mij luid claxonnerend wezen op het schier vermetele van die poging. Maar ik heb het ongeschonden met een paar klasgenoten – het was nog in mijn HBS-tijd – volbracht. Ook het Keizer Karelplein heb ik in mijn leven maar een keer lopend overgestoken. Om het fiere ruiterstandbeeld van de naamgever van het plein van dichtbij te bekijken. Een beeld dat een beter toegankelijke plaats verdient.
Ontelbare malen heb ik inmiddels het plein met de auto genomen. Schadevrij, al is dat natuurlijk wel de duivel verzoeken en zul je zien dat …
In mijn rijopleiding heb ik niet geleerd hoe met dit plein om te gaan. Ik leerde als dienstplichtig militair rijden in Breda en kon destijds voor een rijksdaalder mijn militaire rijbewijs om laten zetten naar een burgerrijbewijs. Kwade tongen beweren dat je in mijn rijstijl nog  de militaire opleiding kunt herkennen. Misschien dat ik daardoor nooit geen last heb gehad van Keizer Karelpleinvrees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *