Kennis

Ik heb hier al vaker de loftrompet gestoken over pater Martinianus ofm.cap. Hij was mijn leraar filosofie zo’n 50 jaar geleden. Hij gaf les in zijn paterspij. Een kleine gestalte met een krans zilvergrijs haar als een aureool om zijn hoofd. En met zijn ogen dicht leidde hij ons in in de gedachtewereld van Buber, Theillard de Chardin, Sartre en Gabriël Marcel om er maar een paar te noemen. En de klas, vaak ook een rumoerig gezelschap, hing aan zijn lippen en niemand dacht er aan de concentratie te verstoren. Nog steeds herinner k mij citaten die de pater ons verduidelijkte, van context voorzag en helder maakte. Zo herinner ik mij graag Marcel’s uitspraak: “Avec notre connaissance accroît le contact avec l’inconnu“. “Met onze kennis neemt het contact met het onbekende toe.”
Ik vond dat toen al een onthutsende constatering die al stamt uit de tijden van Socrates en later ook nog door Einstein verwoord is.  De pater verduidelijkte dat door kennis te vergelijken met een ballon. Hoe meer kennis, hoe groter de ballon, maar daardoor ook meer raakvlak met het ongekende, wat buiten de ballon is.
Hoe kom ik hier nu op. Een tijdje geleden was ik een blog van mij kwijt. Ik wist zeker dat ik hem geschreven had, ik wist zeker dat ik op de button ‘publiceren’ had gedrukt, maar toch verscheen hij niet op mijn site. Voor mij was hij foetsie. Nu is dat natuurlijk geen groot gemis, een verdwenen blog, maar het was toch aardig dat er verontrust gereageerd werd door een aantal trouwe lezers. Gisteren dreigde dat weer te gebeuren. Ik kreeg van dochterlief het bericht dat er geen nieuw blog op mijn site stond. Niet weer, was het eerste wat ik dacht. Ik heb weinig verstand van hard- en software. Het meeste wat er van bekend is, weet ik niet. Zelfs met die geringe kennis is het onbekende een veel groter gebied. Ik drukte op een paar knoppen en ziet, daar was mijn verloren gewaande tekst, ook die van een paar weken geleden. Vraag mij niet hoe mij dat lukte. Soms is het zo dat kennis niet alles oplost. Soms moet je geluk hebben. Mijn stelling: hoe minder kennis je hebt, hoe meer geluk je moet hebben. “Avec moins de connaissances, vous avez besoin de plus de chance.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *