Klok

Ik heb geen flauw idee hoeveel manuren het de politie afgelopen nacht heeft gekost om her en der de rust te herstellen. Niet iedereen heeft begrepen wat een avondklok inhoudt. Nog maar heel weinig mensen hadden daarmee ooit eerder te maken gehad. Een avondklok in Nederland, dat was al zo goed als een mensenleeftijd geleden. En mocht het ooit in het collectieve geheugen hebben gezeten, dat besef was er al  lang geleden uitgewist.
Toen de avondklok een paar uur oud was zei Gade dat ze eigenlijk best eens op het Keizer Karelplein zou willen kijken om te zien of dat nu werkelijk helemaal leeg zou zijn. Als een soort omgekeerd bermtoerisme. In de tijden dat dat een publiek vermaak was trokken er hordes mensen gewapend met klaptafeltjes en campingstoeltjes naar de snelwegberm om te genieten van de langsrazende auto’s. Genietend van de koffie uit de thermosfles snoof men de benzinedampen op, keek elkaar tevreden aan en wist dat vooruitgang er zo uitzag en rook. Het aantal bermtoeristen nam af met dezelfde factor als waarmee het aantal kilometers vangrail langs de snelweg toenam. Toen heel het land bevangraild was, bleek de bermtoerist uitgestorven.
We hebben ons niet persoonlijk overtuigd van de werking van de avondklok. In onze straat was het net zo rustig als op allen andere avonden. Maar toch was het een raar idee dat je officieel niet eens naar de buren meer mocht om het bij hen afgegeven  pakketje op te halen. Dat kon je straffeloos na half vijf ’s nachts weer doen.
Vanochtend las ik dat de politie op een aantal plaatsen had moeten ingrijpen. Genoemd werden Amersfoort, Den Helder, Rotterdam, Stein en uiteraard Urk, waar rellen zo bij de volksaard lijken te horen dat die bijna bijgeschreven kunnen worden bij de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed.
Ook lees ik dat er meer dan 3500 bekeuringen à  € 95,- zijn uitgedeeld. Dat is toch goed voor € 342.000,-.  Maar of daar de kosten voor de politie-inzet mee zijn betaald?

Eén reactie op Klok

  1. Ellen schreef:

    Heb je vorige week naar De slimste mens gekeken? Daar kwam een vraag in voor over ‘bermtoerisme’. Ook dat behoorde al niet meer tot het collectieve geheugen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.