Koffiehoek

Gezien de voortschrijdende herfst had het best een de laatste keer dit seizoen kunnen zijn dat de koffieclub zich verzamelde op het zonnige Koningsplein. De koffieclub figureerde al vaker in deze kolommen, maar voor de niet geregelde lezer nog even dit. De koffieclub is een min of meer toevallig ontstane club van vijf paren die elkaar nu al weer een fiks aantal jaren geleden ontmoetten in de koffiehoek van wat toen nog Selexyz Dekker vd Vegt heette. Niks geen verplichtingen. Als je kon, kwam je. Als je niet kon kwam je niet. Soms waren we met zijn tienen, soms met ons tweeën. En de club besprak de situatie in de wereld, de boeken die gelezen waren en welke films de moeite waard waren. In de loop der jaren ontstonden er vriendschappen. Toen kwam de klad in de boekhandel en Selexyz werd Polare, een nu al weer bijna vergeten naam. En ik weet niet meer precies of het nu kwam dat de koffie slechter werd of dat de koffiehoek verdween, maar de koffieclub was zijn vaste stek kwijt. Lichtelijk ontredderd zwierf de club op zaterdagochtenden door de stad. Diverse gelegenheden werden uitgeprobeerd. Wij streken neer in het Vlaams Arsenaal, in een al verdwenen koffiecafé op de Markt, bij JP, bij Credibele, bij Tati. Maar geen van deze gelegenheden bood de ambiance die we eigenlijk zochten. Een mooie ronde tafel omringd door boeken. Natuurlijk, als de zon scheen bood het Koningspleinterras uitkomst, maar de zon zal niet altijd schijnen.
Na de koffieclub va gisteren, we waren met ons vijven, liep ik nog even Dekker vd Vegt binnen. Het nieuwe oude Dekker. Ik werd bijna met gejuich onthaald. Van alle kanten werd mij door diverse gekwalificeerde boekverkopers te kennen gegeven dat de koffiehoek weer in ere hersteld was. En tegelijk kreeg ik de vraag of de zaterdagse koffieclub nu weer zou terug keren op de plaats waar het ooit allemaal begonnen was. Ik kreeg een cappuccino aangeboden. Een testkopje. De koffie was prima, de vers gebakken koekjes, smaakten, de nieuwe stoelen  zaten goed en de ronde tafel was er weer. Het zou mij verbazen als de koffieclub niet op de zaterdagen dat het geen terrassenweer is, zo rond de klok van elfen weer bij Dekker te vinden is.

4 reacties op Koffiehoek

 1. Henk schreef:

  Leuk om te vernemen Jan. Moeten we maar eens gaan doen en ik vertrouw op jouw oordeel over de koffie en de ambiance, die kennen en vertrouwen we al.

 2. anna en vincent schreef:

  Koningsplein was leuk en fijn in de zomer maar Dekker hebben we nooit vergeten, dus goed om thuis te komen.

 3. Els P schreef:

  Ja Jan,

  De cappuccino is heerlijk,hoop jullie binnenkort weer bij Dekker te ontmoeten!!,
  Misschien wel met lekkere walnotentaart!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *