Kruiswoordraadsel

Bij het ontbijt blader ik mijn krant door. Dat gaat via een vast procedé, zeg maar gerust ritueel. Ik begin met het lezen van de column op pagina twee, blader dan verder en stop bij een artikel dat mij wel interessant lijkt, bekijk uitgebreid de grote foto op de middenpagina, slalom nog langs wat columns (mijn krant heeft meer columnisten in dienst dan journalisten, lijkt het soms)  om tenslotte te belanden bij de kruiswoordpuzzel op de voorlaatste pagina. Ik heb mijn boterham dan inmiddels achter de kiezen en stort mij op het oplossen van het raadsel van die dag. Het is een plezierige puzzel met een mix van kennis- en actualiteitsvragen. Je moet op zoek naar het middenwoord, dat altijd iets te maken heeft met de dag van vandaag, een gebeurtenis of een persoon.
Vandaag lukte het mij weer eens het raadsel in een keer op te lossen en kwam ik uit bij het middenwoord ‘kievitseieren’. Als ik dat in een keer vind, doorstroomt mij kortstondig een geluksgevoelentje. Mogelijk komt er een beetje endorfine vrij, alsof ik een stukje chocola eet.
Maar van tijd tot lukt het mij ook niet om de oplossing in een keer te vinden. Van het op te sporen middenwoord heb ik maar een paar letters, die ook nog zo verspreid staan dat er nog niet het begin van een oplossing daagt. Neem de puzzel van gisteren. Het middenwoord liet niet meer van zich los dan ‘.i…r..s’, waarbij de puntjes staan voor de ontbrekende letters. Ik kwam niet verder. Had geen idee wat ik moest invullen bij 2 verticaal ‘Club voor fans van Rooie Oortjes’ en evenmin wat de oplossing van 34 horizontaal ‘—Campbell, Scream’ moest zijn. Al was dat laatste niet zo erg, want die oplossing was niet direct nodig voor het te vinden middenwoord.
Als zo iets gebeurt, blijft de krant open op tafel liggen en als ik een paar uur later er weer eens naar kijk, dienen de oplossingen aan. 2 verticaal is natuurlijk ‘striptent’. Dat levert een begin P voor het middenwoord, dat zich dan opeens onthult: ‘Pistorius’. En zo lost de puzzel zich haast als van zelf op. Het lijkt het leven wel. Als je maar lang genoeg durft te wachten, dient een oplossing zich zelf aan. Maar 34 horizontaal weet ik pas door de oplossing die in de krant van vandaag staat. Neve Campbell. Nooit van gehoord.

1 reacties op Kruiswoordraadsel

  1. Jack Beurskens schreef:

    Ook wij hebben ons dagelijks vast ritueel bij de twee dagbladen, die we hebben. Wies de kruiswoordpuzzels en ik de sudoku’s. En natuurlijk het geluksgevoel na het resultaat. Hoewel Wies heeft wel een puzzelwoordenboek ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *