Landsbelang

Als ik het allemaal goed begrijp wil D66 niet met de CU, de SP niet met de VVD, GL wordt het niet eens met VVD, CDA en D66, met de PVV wil niemand behalve Henk Krol, de PvdA hoeft (nog?) niet zo nodig en zo zit de vorming van een nieuw kabinet muurvast. Geen beweging lijkt er op dit moment in te krijgen. En een beroep doen om uit landbelang wat water in de wijn te doen of over (pas op daar komt een cliché) de eigen schaduw heen te stappen, is voorlopig nog aan dovemansoren gericht. Want nog steeds wordt gedacht dat het landbelang het meest gediend is met het eigen partijbelang. En de eigen ideeën over hoe het met ons land het best de goede kant op gaat, gooi je toch maar niet zo 1,2,3 te grabbel. Hakken in het zand, kont tegen de krib.
Natuurlijk kan er een beroep gedaan worden op het landsbelang. Het land moet immers bestuurd worden, beleid moet niet alleen maar gemaakt, maar ook nog eens uitgevoerd worden en vooruitgang bereik je niet meteen stationair draaiende motor. Maar voorlopig lijkt het bij de onderhandelingen vooral te gaan om het verwezenlijken van zoveel mogelijk partijbelangen.Om zoveel mogelijk eigen kwartetten binnen te halen en de wisselkaarten nog tegen de borst te houden. Kijken of de ander wel wat wil schuiven. Voor de ene partij is dat een beetje naar links, voor de ander een tikkeltje naar rechts en een derde roept alleen maar dat hij blijft zitten waar die zit, en verroert zich niet.
Langzamerhand lijkt men wat bozer op elkaar te worden.Verwijtende blikken, verwijtende woorden. En als er iets duidelijk is, is het dat het landsbelang er niet of nauwelijks mee gediend is, dit programmatische kinnesinne.
Ik durf geen voorspelling te doen waar het uiteindelijk op uit komt, maar het zou me niet verbazen als er vanuit onverwachte hoek aangeschoven wordt en wordt het partijbelang zowaar landsbelang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *