Libellepoes

A.L.Snijders is een van de, zo niet de beste schrijver van zeer korte verhalen in ons taalgebied. Een aantal van zijn verhalen is gebundeld in ‘De libelleman’. Ik citeer de achterflap: “In een van de verhalen in deze bundel vertelt A.L. Snijders hoe een man libellen fotografeert. Hij staat een halve nacht tot zijn nek in een pikzwarte bosvijver met de camera in zijn ene hand en een felle lamp in zijn andere. Die man zou Snijders zelf kunnen zijn: een ooggetuige zonder oordeel.”
Ik ga hier het verhaal van De Libelleman niet navertellen. Daarmee zou ik Snijders alleen maar tekort doen. Ik ga u een ander verhaal vertellen. Niet over een libelleman, maar over een libellepoes, onze Harrie.
Harrie vertoeft graag in onze achtertuin. Verstopt zich onder de planten, daagt de buurkatten uit, drinkt wat uit de vijver of doet een tukje op de bank in de zon en als het haar te heet wordt schuilt ze onder een tafeltje. Soms brengt ze een bezoek aan de belendende tuinen. “Waar is Harrie?”, vraag ik dan. “Harrie is even wandelen”, zegt Gade , het standaardantwoord als we niet weten waar Harrie zich verpoost. Maar Harrie is een mensenpoes, laat zich geregeld zien, miauwt een groet en laat zich even aanhalen. Maar Harrie is ook druk met een hobby, die wij niet zo waarderen. Harrie is namelijk een fervent libellenjager. Met enige regelmaat brengt ze een vliesvleugelige naar binnen, meestal half dood,  die zij ons trots als jachttrofee toont. Menig libelle is zo al aan zijn of haar gruwelijke eind gekomen. In niets lijkt onze libellepoes op de libelleman. Die heeft genoeg aan het bekijken van de teergevleugelde insecten.Harrie niet. Harrie is geen beschouwer, Harrie is een roofdier. Voor haar is de libelle een jachtobject en eenmaal gevangen voor korte tijd een speelobject. Ze lijkt enige trots uit te stralen als ze weer met een libelle in haar bek binnenkomt en begrijpt niet van ons vermanend: “Harrie toch!” Harrie kan niet denken, maar als ze dat wel zou kunnen zou ze met ons denken “Het is de natuur.” En een libellenlijf lijkt een delicatesse voor Harrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *