Liedjes

Vanmiddag worden er een aantal ouderwetse Nimweegse liedjes opgepoetst. Samen met een accordeonist en en een zangeres organiseer ik een liederentafel, waar een twintigtal nummers samen gezongen gaan worden. Mijn taak is het aan elkaar praten van het programma en de aanwezigen oproepen tot meezingen. Ben benieuwd of er veel mensen op afkomen. De meeste liedjes putten we uit een in de jaren 80 verschenen boekje “Huus toe lillekerd”, waarin tal van Nijmeegse straatwijsjes, gelegenheidsliedjes en meer al weer lang vergeten liedjes zijn opgetekend. Goed dat er zulke boekjes bestaan en leuk dat die ook nog weer eens gezongen worden en voor even aan de vergetelheid ontrukt worden.
Waar blijven liedjes die niet meer gezongen worden? Ze bestaan nog wel, maar zijn niet meer te horen, want ondanks de veelheid aan koren gaan er heel wat liedjes verloren. Wordt er op lagere scholen nog gezongen? Wie kent nog “Waar de blanke top der duinen” of het “Karretje dat op de zandweg reed” of “Op de grote stille heide”? Ergens in het universum moet er een arsenaal zweven waar al die liedjes liggen te rusten. Op sommige momenten worden ze weer even wakker gekust. Met kerstmis worden de kerstliedjes weer van stal (waarschijnlijk het stalletje van Betlehem) gehaald en met Sinterklaas komen met hem zijn liedjes elk jaar uit Spanje weer. Maar waar zijn de Maria-liedjes gebleven, het “O sterre der zee”, het “Te Lourdes in de bergen” of “God groet u zuivre bloeme”. De kerken waar ze geregeld gezongen werden zijn allang gesloten of afgebroken.
Met moeite herinner ik mij flarden van de liedjes die mijn vader zong. Te laat, veel te laat nu om ze weer compleet te krijgen.
Natuurlijk, er zijn ook nu nog heel veel liedjes, luidop meegezongen bij concerten en uitvoeringen. Heel veel van die liedjes zijn ook eendagsvliegen en zijn al haast vergeten voordat zij uitgeklonken zijn.
Vanmiddag poetsen we een stel van die haast vergeten liedjes weer even op. Wat er daarna met ze gebeurt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *