Lister

Afgelopen vrijdag 13 september was ik niet in de gelegenheid een film te zien die werd uitgezonden op België 1. Ik neem hem op. Waarom ik niet direct keek, weet ik niet meer. Waarschijnlijk werd hij voor mij veel te laat uitgezonden. Dat is een nare gewoonte van de tv. De mooiste films zo laat uit te zenden. Maar via de UPC horizonbox  kan ik met een paar simpele handelingen een film opnemen. In België bestaat er echter de neiging om programma’s licht te laten uitlopen en als je een programma dan terugkijkt krijg je eerst de hele staart van een voorgaand programma te zien, plus een aantal mededelingen van publiek belang en dan pas kun je de opgenomen film zien. Door dat uitlopen mis je dan net de laatste minuten. Zo ook dus op 13 september.
De afgelopen week kijk naar de opname en ja hoor, de laatste, vaak zo cruciale minuten van de film staan er niet op! Ik heb dan gekeken naar een BBC-film uit 2010. ‘The secret Diaries of Miss Anne Lister’. Een mooie kostuumfilm over een van de eerste openlijk lesbische vrouwen in Engeland Anne Lister (1791-1840) landeigenares, industrieel en reizigster. De ondertitel van de film vertelt dat het gaat over “the extraordinary true story of a gentlewoman determind to be herself.” Zij hield een geheim dagboek bij, waarin zij in code haar vele erotische avonturen beschreef. Haar dagboeken zijn 4 miljoen woorden lang in een minutieus handschrift en uitgangspunt voor de film. De film waar ik de laatste minuten van mis.
Maar bol.com biedt uitkomst. De film is daar te bestellen voor een paar euro. Gisteren heb ik hem nog eens bekeken. Samen met Gade, die hem nog niet had gezien. Ik zie nu ook de laatste minuten, die waren zoals ik verwacht had. Anne blijft trouw aan haar lief.
Als bonus zit er bij de film de documentaire ‘The real Anne Lister’. Die wordt gepresenteerd door  Sue Perkins die Gade herkent als de kekke presentatrice van het Engelse voorbeeld van ‘Heel Holland bakt’. En zo werd het een mooi avondje Lister.
De DVD is bij ons te leen of voor een paar euro te bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *