Maaltijd

Een Vriendin is jarig. Het is een Vriendin met een hoofdletter. Zij viert haar verjaardag met een plezierige ontvangst aan het eind van de middag tot vroeg in de avond. Die bijeenkomst heeft ook altijd een soort reüniekarakter. De meeste mensen die op haar feestje komen zien elkaar maar een keer per jaar. Op haar verjaardag. Dat betekent ook dat ik een fiks aantal mensen vriendelijke toeknik, feliciteer met de verjaardag van hun vriendin, maar me met geen mogelijkheid meer hun naam herinner. Dat doet overigens niets af aan de genoeglijkheid van het gesprek.  Het is een feestelijke bijeenkomst.
De dochter van de vriendin woont al een paar weken bij ons in. Vanwege een stage die zij in Nijmegen loopt. Die is makkelijker te bereiken van ons uit dan vanuit haar woonplaats, 40 kilometer verderop. Zij reist met mij meer naar haar moeders verjaardagsfeestje. Als we er zijn realiseert zij dat dit eigenlijk de eerste keer is dat zij bij haar ouders op visite gaat. Straks zal met mij weer terugrijden. In de gesprekken betrapt zij zich erop dat ze het over thuis heeft en dan niet meer het ouderlijk adres bedoelt, maar de plaats waar ze nu tijdelijk verblijft, een paar kamers in het huis van Gade en mij. Huis is waar je hart is?
Vriendin heeft in haar uitnodigingsmail ook aangekondigd dat er een eenvoudige maaltijd geserveerd zal worden voor de ruim 15 gasten. Nu weet ik dat ‘eenvoudig’ in Vriendins vocabulaire ook vertaald dient te woorden als ‘copieus’ en ‘uitgebreid’. Dat blijkt ook dit keer weer te kloppen. Volgens mij kan Vriendin niet eenvoudig koken. Wat ik denk een fantasievol koud hoofdgerecht te zijn, blijkt een uitgebreid voorgerecht te omvatten met diverse salades, vleessoorten en kleine avontuurlijk hapjes. Tot mijn verrassing komt er dan nog een uitgebreid hoofdgerecht op tafel, eigenlijk twee hoofdgerechten. Ik neem maar mondjesmaat. De eenvoudige maaltijd wordt een uitgebreid diner dat ik na het hoofdgerecht moet verlaten. Het toetje, dat wel een grand dessert geweest zal zijn, moet ik aan mij voorbij laten gaan. Een afspraak in Nijmegen wacht. Dat ik het toetje niet nuttig, komt mij goed uit. Zo dadelijk heb ik een afspraak met mijn diëtiste. Ik heb haar heel wat uit te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *