Maandmenu

Het is maar net 20 minuten fietsen. Dan ben ik in wat ooit werd geafficheerd als ons binnenste buitenland. Hartje Beek. Daar hebben we met ons fitnessgroepje afgesproken het seizoen af te sluiten. Niet met allerlei ingewikkelde oefeningen en uitputtend exercities, maar met een etentje. De inspanningen van een jaar lichamelijke oefening te niet doen in een avond. Om mijn schuldgevoel daarover te compenseren besluit ik met de fiets te gaan. Hoe mooi is dit gebied. De weg kringelt omlaag langs de polder en dan weer omhoog door het dorp dat louter lijkt te bestaan uit majestueuze villa’s die zich tegen de stuwwal, restant van een van de ijstijden, aanschurken. De meeste zijn voorzien van namen als Waalheuvel en Schoonoord. Stikke opritten die in de winter deze paleisjes bij een beetje gladheid onbereikbaar lijken te maken. Maar nu is het zomer. Ik ben als eerste bij het hotel-restaurant waar we afgesproken hebben.  Drink in afwachting van de rest een cappuccino en bekijk het amorfe gezelschap op het terras, waarvan ik mij afvraag of zij bij elkaar horen of door het gezamenlijk verblijf in het hotel tot elkaar veroordeeld zijn. Een groep van kijk eens hoe leuk wij het samen hebben, zonder dat er ook maar iets is waar dat uit zou kunnen blijken.
Mijn gezelschap arriveert. Binnen of buiten eten? Buiten wordt je eten zo snel koud, merkt iemand op. Kwestie van dooreten, denk ik. Dan blijkt dat de gasbranders op het overdekte terras aan zijn. De keuze is snel gemaakt. Buiten. Het is zomer. De verwarming maakt het tropisch warm. Dit is de tweede keer dat we het seizoen op deze wijze afsluiten. Traditie. Past goed in dit meer dan tweeënhalve eeuw oude restaurant. De kaart is klassiek met een mooi geprijsd maandmenu. Daarvoor wordt collectief gekozen. De avond is genoeglijk. Het amorfe gezelschap iets verderop stelt zich zichtbaar de vraag wat wij voor een groepje zijn, zoals ik dat eerder deed. Ik bedenk me dat het hotel het perfecte decor zou zijn voor een remake van ‘Separate tables’, een film van lang, lang geleden.

1 reacties op Maandmenu

  1. Barbara Kurstjens schreef:

    Beste Jan, wat een prachtig verhaal weer! Anderhalf jaar geleden zijn wij verhuisd naar Beek, niet naar zo’n practige villa, maar bij het genoemde hotel/restaurant om de hoek (min of meer). Iedere dag bedenkt ik me weer wat een goede beslissing dat is geweest en hoe mooi dat dorpje is. Iedere dag lijk ik mij in een vakantieomgeving te wanen. Op het fietsje naar het werk, met links de prachtige polder en rechts de indrukwekkende stuwwal. Heerlijk!
    Warme groet, Barbara Kurstjens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *