Markten

In mijn krant van vandaag staat dat het goed gaat met Nederland. Dat het nog nooit zo goed is gegaan. Staat in de berichten van het Sociaal en Cultureel Plan Bureau. Maar die vertellen ons ook dat het over een tijdje slechter zal gaan. Dan zullen we het in onze portemonnee merken. Slecht, iets minder goed zullen ze bedoelen. Want een land waarin we dierenpolitie hebben en weigerambtenaren worden afgeschaft, daar kan het toch niet slecht mee gaan. Maar de krantenkoppen blijven dreigend. Een nieuwe recessie is nakend. De economische groei is met 0,3 % of zo iets gedaald. Groei die daalt, dat is toch geen groei. Om zaken te verbloemen wordt er dan wel gesproken over negatieve groei. En zo is er nog veel meer ‘Newspeak’ rond wat er nu allemaal in de wereld gebeurt. Die versimpeling lijkt de zaken begrijpelijker te maken. Zo hoor en lees ik nu geregeld dat de teloorgang van onze economie en financiële zekerheid de schuld is van ‘de markten’. Nu mag ik doodvallen als ik precies weet wat daar mee bedoeld wordt. Ooit heb ik HBS-A gehad en mijn economieleraar mijnheer Vrinte (in die tijd hadden leraren alleen nog maar achternamen en geen voornamen) heeft mij vast uitgelegd wat dat zou kunnen zijn. Er was een huizenmarkt, een aandelenmarkt en de gewone markt waar je gulden nog een daalder waard was en nog veel meer markten. Maar de markten, met zijn allen , blijken het volgens heel wat berichten nu gedaan te hebben. De markten zorgen er voor dat staatshuishoudingen op hun kop staan, de markten doen banken omkukelen. Kortom de markten hebben het gedaan! Zeggen ze, maar het zegt me niks. Ik vraag me af hoe lang het zal duren totdat de markten een enkelvoudig begrip wordt en we kunnen lezen: “De markten stort Italië in de afgrond” of “De markten bespoedigt val ING”. Net zoals media inmiddels een enkelvoudig woord is geworden: “De media heeft het op de PVV voorzien.”
Maar er niets nieuw onder de zon. De Nederlanden is toch ook maar één koninkrijk. Vereenvoudiging is iets van alle tijden.

2 reacties op Markten

  1. Wat die weigerambtenaren betreft: ik bedacht opeens dat ze natuurlijk best mochten bestaan, dat is alleen maar tolerant. Alleen mag de overheid ze niet aanstellen of hun contract verlengen. Van ontslaan hoeft geen sprake te zijn. Simpeler kan het niet.

  2. babette degraeve schreef:

    Ja,…en België , één stuk, ….tja hoe enkelvoudig simpel klinkt dit toch….zullen we daar maar Belgiën van maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *