Moederdag

Kerstmis valt zo goed als overal ter wereld op 25 december. Overal wordt dat op die datum gevierd, sommige landen plakken er nog een dag aan vast, maar het verder wel een min of meer uniforme afspraak dat het met kerstmis kerstmis is.
Vandaag is het moederdag, misschien zelfs wel Moederdag. Althans in Nederland en in Belgiƫ (met uitzondering van Antwerpen e.o.) maar als je Wikipedia raadpleegt blijkt dat het bijna elke dag wel ergens Moederdag is. In de meest landen is het wel de tweede zondag in mei, maar in Rusland is het pas de laatste zondag in november en Indonesiƫ wordt moeders op de dag van mijn verjaardag in het zonnetje gezet.
Ik kan mij niet herinneren dat ik als kind ooit aan Moederdag heb gedaan. Maar ik geloof niet dat ik al dan niet in klassikaal verband een tekening voor mijn moeder heb gemaakt, een fraai kindergedicht heb geschreven en dat met hanenpoten bij een tekening heb gezet. En mocht dat wel zo zijn dan hebben die kinderlijke konterfeitsels de tand des tijds niet doorstaan.
Dat betekent niet dat ik niet van moeder heb gehouden. Integendeel. Ik hield niet alleen van haar, maar bewonderde haar ook. Om haar eigenzinnigheid en scherpte. Twee illustraties. Mijn moeder had een wat wisselende verhouding met haar zus, mijn tante Marie. Zij waren beslist geen vrienden en regelmatig lang de een bij de ander uit de gratie. Maar ja, familie heb je niet voor het uitzoeken. Ik was te jong om ook maar te bevroeden wat de oorzaak van hun wederzijds ongenoegen was. Maar ongenoegen was er. Tot over de dood heen. Mijn moeder kondigde het overlijden van haar zus aan met de woorden: “Tante Marie s overleden. God hebbe haar ziel. Maar ik betwijfel het. ”
Ik heb nooit ruzie gehad met mijn moeder en mocht dat wel zo zijn dan heb ik dat al lang en breed verdrongen. Maar toch herinner ik mij, de aanleiding zou ik echt niet meer weten, dat zij mij ooit toevoegde dat ik het zelfde rot karakter had als mijn broer. Ze vertelde er niet bij welke van de twee. Ik vatte tegen haar bedoeling in dat op als een compliment, want op mijn veel oudere broers wilde ik best lijken. Net zo als op mijn moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *