Mondkapjes

Geen fotobeschrijving beschikbaar.Via Facebook kreeg ik van mijn neef uit het verre Frankrijk bovenstaand overzicht van de kans op overdracht van het virus. Als dit overzicht de werkelijkheid zou weergeven dan lijkt de discussie die op het ogenblik gevoerd wordt over het al dan niet niet dragen van mondkapjes volstrekt overbodig. Iedereen een mondkapje en een onderlinge afstand van 1 meter in acht nemen zou het risico tot overdracht tot 0 % reduceren. Als die cijfers allemaal kloppen dan lijkt mij maar een conclusie mogelijk: mondkapjes op! Een andere risico-verlagende mogelijkheid, die echter veel meer discipline vergt, is het bij elkaar uit de buurt blijven en je mond houden. Maar slechts weinigen zijn in de wieg gelegd om als een kartuizer monnik door het leven te gaan. Blijft over het dragen van mondkapjes te bevorderen zeker zolang een vaccin nog niet verder is gekomen dan een laboratorium in het Engelse Oxford.
Ik denk dat we niet ver van het moment af zijn dat het dragen van een mondkapje, zeker in de openbare ruimte verplicht wordt gesteld. De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam hebben zich al uitgesproken dat die mogelijkheid tot verplichting nader onderzocht moet worden. Zelfs als die 0% optie illusoir zou zijn, 1,5 % vind ik overigens ook al nastrevenswaardig, dan nog geloof ik dat de symboolwaarde  van het gebod iedereen buiten de deur een mondmasker voor niet te verwaarlozen is. Zolang het virus rondwaart houdt ons dat bij de les en wie weet helpt het echt het virus te beteugelen. Dat zou mij een lief ding waard zijn. Ik heb meer dan genoeg van die afstandelijkheid op anderhalve meter. Ik geloof voor geen meter dat de mens geschapen is om afstand van elkaar te houden. Bovendien betekent dat op de lange duur het uitsterven van de mensheid. Dus daarom wat mij betreft mondkapjes voor en weet er komen betere tijden. Ooit.

1 reacties op Mondkapjes

  1. Marie José van den Hout schreef:

    Er bestaan goed gelovigen en ongelovigen. Zelfs bij de wetenschappers onderling. Heet zoiets niet dat we dan de kerk maar het beste in het midden kunnen laten? Ieder mag van mij doen wat het veiligst lijkt. Mensen komen tegenover elkaar te staan en de standpunten komen steeds verder uit elkaar te liggen. Ik zoek geen drukte of benauwde en drukke plekken binnenshuis op. Maar dat mondlapje….misschien worden we daarmee voor het lapje gehouden en elkaar ook? Daar zijn intussen zoveel verschillende onderzoeken over te vinden. Dus in de Kalverstraat in Amsterdam en vergelijkbare plaatsen/straten, oké, alle veiligheid inzetten. Maar gewoon over een rustige straat of buiten op de fiets houd ik nog altijd van wat frisse lucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *