Naam

Het mag wel weer een keertje, want het is lang genoeg geleden. Een blogje over onze voortreffelijke kat Harrie. Een paar weken geleden was ze vier nachten weg. Waar zij geweest is? Zij heeft het ons proberen te vertellen, maar onze kennis van het Kats is te beperkt om elke miauw van haar te begrijpen. Ze kan ons duidelijk maken dat zij weer wat melk wil of dat er even met haar gespeeld moet worden, maar een uitgebreider verhaal, ze heeft het direct na haar terugkeer luid miauwend proberen te vertellen, begrepen we niet. Waarschijnlijk is ze niet ver weg geweest, opgesloten gezeten in een schuurtje.
Harrie heet Harrie omdat Gade en ik wisten dat de opvolger van Thomas Oscar Maria Harrie zou moeten gaan heten. Dat Harrie een meisje was deerde ons niet. Ook voor een meisje vinden wij Harrie een prima naam. Bekt ook lekker als we haar binnen moeten roepen met de  mantra “HarrieHarrieHarrie”. Het Krishna  ontbreekt er nog maar net aan om het helemaal een heilige spreuk te laten worden. Als ze niet reageert op mijn gebed is het rammelen met haar doosje met kattensnoepjes meestal voldoende om haar naar binnen te lokken.
Gade en ik hebben nauwelijks de illusie dat Harrie echt naar haar naam luistert. Het openen van de koelkastdeur zet haar tot meer actie aan dan het roepen van haar naam. Een naam die vaak verbasterd wordt tot Harriemans, maar even vaak wordt zij door mij aangesproken met Joekel of Kleintje, een enkele maal zelfs met Gerrit en soms bij vergissing nog met de naam van haar voorganger Thomas. En als zij, terwijl ik in bed lig, boven op mij gaat staan en hoog boven ons uittorent, dan is Simba, de enige naam die haar dan past.
Heeft Harrie ook een achternaam? In haar paspoort staat alleen maar Harrie. Dat geeft ons de vrijheid een achternaam te verzinnen. Tot op de dag van vandaag was dat meestal, vraag mij niet waarom, Verberne. Misschien wel omdat de vader van Gade precies zo heette. Maar sinds vandaag  wordt zij ook aangesproken, niet dat ze luistert, met Covert. Op zijn Frans. Harrie Covert, aangenaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *