Neveu

Ik was nog maar net 9 jaar toen ik ‘oom’ werd. Dat heb je ervan als je een nakomertje bent en je broers en zussen bijna een generatie ouder zijn. De tijd dat ik geen “oom’ was kan ik mij nauwelijks meer herinneren. Van mijn kant heb ik in totaal drie oomzeggers. Met alle drie had ik in  jaren gezien een nauwere band dan met mijn broers en zussen, met wie ik veel meer scheelde dan met mijn oomzeggertjes. Alleen mijn  nichten spreken mij nog altijd aan met mijn familietitel ‘oom Jan’ , mijn neef heb ik daar nooit op kunnen betrappen.
Twee van mijn oomzeggers wonen in Frankrijk. De nicht woont al jaren met haar vrouw in de Dordogne, mijn neef is een paar maanden geleden voor in ieder geval drie jaar naar de Cevennen verhuisd en runt daar nu met zijn echtgenote een chique B&B. Ik vond dat destijds een avontuurlijk besluit en eigenlijk nog steeds. Het staat haaks op wat ik zou durven doen. De veiligheid van het bekende achterlaten en op avontuur gaan. Maar ook toen Neef nog in Nederland woonde leken onze levens niet op elkaar. Ik koos voor een veilig maar toch boeiend ambtenaren bestaan en hij hopte rond in cultureel Nederland, schreef kinderboeken en leidde theaterzalen en -gezelschappen. En toen hij besloot het wat rustiger aan te doen zocht hij het drukke bestaan van het runnen van een uitgelezen B&B. En ik dacht alleen maar: “Neef, je bent toch geen 20 meer.”
Neef moet deze week in Nederland zijn om nog wat zaken te regelen en de verjaardag van een kleinkind mee te vieren. Hij is hier een paar dagen om te vergaderen en veel in treinen te zitten van Eindhoven, via Nijmegen  naar Ameland en tenslotte Amsterdam. Drie nachten is hij hier, twee ervan logeert hij bij mij. En alle scepsis die ik bij zijn vertrek had verdwijnt als ik hem enthousiast hoor vertellen over zijn nieuwe bestaan. Maar vooral word ik geïmponeerd door zijn verschijning. De vele trappen in zijn nieuwe huis hebben zijn overbodige kilo’s doen verdwijnen en de mediterrane zon heeft hem een bronzen teint gegeven. Hij lijkt, iets overdreven, wel weer 20. Ja, dan maak je dergelijke keuzes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.