Nieuws

“De krant kun je niet missen, geen dag.” Volgens mij was dat een slagzin waarmee het krantenbedrijf jaren geleden probeerde zijn product aan de man te brengen te brengen. Het was in de tijd dat je die staande uitdrukking nog straffeloos kan gebruiken. Nu zou ik politiek correct ‘man/vrouw’ hebben moten schrijven. Maar dat terzijde. Het is een illustratie van de vele veranderingen tussen toen en nu.
Wat bleef is de inspanningen die kranten verrichten om abonnees te werven. Daar doen ze heel veel moeite voor. Aantrekkelijke aanbiedingen, weekendbijlagen die niet door te komen zijn, beschouwende katernen, colporterende studenten bij de supermarkt.
Kranten moeten opboksen tegen een overaanbod van nieuws dat het publiek via radio, tv en sociale media veel eerder bereikt dan via de gedrukte en handmatig verspreide edities mogelijk is. Het nieuws in de krant is meestal oud nieuws. Eerder zag of hoorde ik het via radio of tv. De krant is nog wel geschikt om achtergronden te belichten. De papieren krant is eigenlijk een soort Eerste Kamer van het nieuws waarvan de kwaliteit niet bepaald wordt door de waan van de dag, maar ruimte biedt voor reflectie en bezinning op de actualiteit, verbanden aanbrengt, verbindingen legt en feiten checkt. Dat alles wel ingegeven door het nieuws. De papieren krant moet wat mij betreft (maar wie trekt zich dat aan?) zich hoeden voor het worden van een verzameling columns waarvan de schrijvers vrijelijk te keer mogen gaan. Soms vind ik wel dat een krant te veel columnisten heeft. Iets meer achtergrondjournalistiek mag en de krant moet zijn bestaansrecht niet hoeven te ontlenen aan de puzzelpagina.
Onlangs, en zo kom ik tot deze beschouwing, werd Gade voor de Albert Heijn aangesproken door een jongeman, gehuld in een hesje met daarop de naam van de krant, die haar een abonnement probeerde aan te smeren. Zij maakte duidelijk dat zij thuis misschien wel de beste krant van Nederland las. De jongeman vroeg haar toch een gratis krantje mee te nemen, zodat zij kon vergelijken. Vooruit dan maar. Thuisgekomen bleek het een krant van een dag eerder te zijn, editie Achterhoek, zodat wij hier in Nijmegen uitstekend op de hoogte kwamen van welke actualiteit onlangs in Winterswijk had gespeeld. Niet echt wervend. Zo’n krant kun je wel missen, elke dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *