Nieuws

Gisteren bracht ik mijn Russische vriendin naar het vliegveld in Düsseldorf. Ze was hier 14 dagen op vakantie geweest, voor de 7e of 8e keer. Ik ken haar al meer dan 20 jaar en ontmoette haar toen zij in Pskov optrad als tolk voor een Nijmeegse delegatie.
Vandaag verscheen in mijn krant, de NRC·next, een essay van de Zwitser Rolf Dobelli over de onzin van het volgen van nieuws. Hij leest twee wetenschapstijdschriften, meer niet en sluit zich verder af voor het nieuwsbombardement dat ons dagelijks teistert. Nieuws misleidt, is irrelevant, beperkt het inzicht, is gif voor je lijf, versterkt onze denkfouten enorm, verhindert het denkproces, verandert de structuur van je brein, heeft hoge kosten, verpest het verband tussen reputatie en prestatie, wordt gemaakt door journalisten, meldt feiten die soms fout zijn (voorspellingen zijn dat altijd), is manipulatief, maakt ons passief, geeft ons de illusie van zorgzaamheid en doodt de creativiteit. Deze samenvattende opsomming is niet van mijn hand. Ik zette de titels van de paragrafen in het essay achter elkaar.
Wat heeft dat essay van Dobelli te maken met mijn Russische vriendin? Zij past al jaren toe wat Dobelli predikt. Zij volgt het nieuws niet meer. Ik sprak geregeld met haar over de veranderingen in het Rusland van net na de val van het communisme. Gorbatsjov, Jeltsin, Poetin, Medvedev. Zij had daar geen uitgesproken mening over. Niet anders dan dat zij het nieuws niet of nauwelijks meer volgde. De politiek was toch niet te volgen en ondanks alle veranderingen gebeurde er eigenlijk toch niets. Sommige dingen werden makkelijker, andere moeilijker. Zo was het nu eenmaal. Vaak een kwestie van overleven, de eindjes aan elkaar knopen en zien wat er komen zou. Niks nieuws eigenlijk.
Dat merkte ik ook op vakantie. Drie weken niets over Nederland gehoord, daar in het Forest of Dean. En als ik terugkom blijkt het belangrijkste nieuws te zijn geweest dat het de natste zomer sinds 1906 is geweest. En toch zal ik ondanks Dobelli’s oproep het nieuws het nieuws te laten morgen de krant weer lezen en Radio 1 aan hebben staan. Ben toch een beetje verslaafd aan nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *