Nijmegen aan Zee

Ik ben op een steenworp afstand van de rivier de Waal geboren. Vlakbij de haven, de haven de ons speelterrein was.Een haven die vol lag met boten en schepen. Een enkele woonboot en destijds een boot waar de politie te water kantoor hield. De geur van die haven is een jeugdherinnering, zoals ook de rivier zelf met mijn jeugd verbonden is. Op mooie zomerdagen picknickten we in het gras van de dijk bij de kop van de haven. Beschuit met aardbeien en met het puin dat daar ook lag bakende mijn vader aan de rand van de rivier een gebiedje af waar ik mocht pootje baden, veilig omdat, ik hoor vaders waarschuwende stem nog, de stroom van de rivier ontzettend sterk was en als je maar iets te ver het water in ging  je kon meeslepen en je pas in Rotterdam weer boven kwam drijven. Mijn vader bracht die boodschap met zoveel overtuiging dat hij het zelf geloofde. En daar aan rivier zagen wij de boten voorbij komen. Op de achtersteven een vlag. Nederland, België  en Duitsland, die ik altijd door elkaar haalde, Zwitserland en af en toe Frankrijk, maar dat was een uitzondering. En ik zag rijnaken, duwboten, een enkel passagiersschip en soms zelfs een kustvaarder. Dat alles samen het decor van mijn jeugd.
Vandaag lees ik in de nieuwsbrief van de gemeente Nijmegen: “Nijmegen is een (kleine) zeehaven. Dit betekent dat zeeschepen die de haven bezoeken, zich officieel moeten melden. Havenbedrijf Rotterdam N.V. krijgt de opdracht om deze meldingen te regelen.” In mijn jongensjaren heb ik veel schepen langs zien varen, maar een zeeschip? Niet dat ik weet. Hooguit heel soms een marineschip dat een promotietoer langs havensteden maakte en vast en zeker ook wel eens de zee opging. Maar sinds een paar maanden is er een regel dat zeeschepen zich bij een klein zeehaven aanmeren zich moeten melden bij de bevoegde autoriteit van de haven. In het Nijmeegse geval is dat het College van B&W, die die klus zouden willen neerleggen bij de havenmeesters. In het collegevoorstel lees ik dat “het een extra werkbelasting voor de toch al krappe bezetting van de 2 havenmeesters (is). Zij hebben nu niet de benodigde kennis voor het uitvoeren van de meldplicht en hebben hier ook niet de tijd voor.”
Het College vraagt het Havenbedrijf Rotterdam deze meldingen namens hen te willen doen. In het voorstel staat overigens ook dat er weinig tot geen zeeschepen binnenlopen. Maar voor het bijna ondenkbare geval  is het nu, als de Raad akkoord gaat, goed geregeld.
Ook als er geen enkele melding gedaan moet worden krijgt het Havenbedrijf voor niets doen toch 1.000 euro per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *