Nimweegs

Gisteren stond ik weer eens in de krant. De Gelderlander besteedde veel aandacht aan het webinar van de Radboud Universiteit dat gewijd was aan het Nimweegs, het hier weinig nog gesproken sociolect waar ik mijn hart aan heb verpand. Naast het artikel een afdruk van mijn gedicht ‘Soonet feur de stad’ dat nog steeds een prominente plaats heeft in de hal van het stadhuis. Voor degenen die het gemist hebben, het webinar van Prof. van Hout is nog terug te zien via https://www.ru.nl/radboudintolanguages/taaltrainingen/vm-talen/streektalen/gratis-webinar-nijmeegs/webinar-nijmeegs-terugkijken/.
Naar aanleiding van dat webinar begon ik gisteren ook al aan het schrijven van dit blog, maar toen ik daar even mee bezig was leek het mij leuk om het ‘Soonet feur de stad’ voor te lezen en dat op een videootje vast te leggen en dan als blog voor die dag te plaatsen. Had ik van tevoren geweten hoeveel moeite mij dat zou kosten, ik was er nooit aan begonnen. De vele mogelijkheden die de computer te bieden heeft, ik gebruik maar een minimaal gedeelte daarvan. Ik begon met het opnemen van een spraakbericht van het gedicht. Dat ging tamelijk gemakkelijk, maar toen dat er opstond had ik geen flauw idee hoe dat bestandje van ruim 29 seconden van zijn plaats te krijgen en te verbinden aan het programma waarin ik  dit blog schrijf. Ik probeerde het een, ik probeerde het ander, maar niets lukte. Ik liet mij niet ontmoedigen, alhoewel de ergernis met elke mislukte poging toenam. Er moest toch een mogelijkheid zijn, ik heb hem niet gevonden. Toen bedacht ik dat het misschien ook wel aardig zou zijn een video te maken waarop ik het gedicht voorlees.Bovendien zou het ‘Nimweegs’ waarin het geschreven is beter tot zijn recht komen. Nimweegs moet je horen. Maar de handigheid om een en ander op de juiste laats te krijgen ontbrak mij. Ik heb op allerlei knoppen gedrukt , bestanden geopend en weer gesloten. Voor mij zijn de wegen van een computer op dit terrein net zo ondoorgrondelijk als die van God en vraag mij niet waarom, misschien was het wel de voorzienigheid, maar plotseling stond mijn videootje in drievoud zelfs als blog op mijn computer. Vraag niet hoe het er op gekomen is en al helemaal niet waarom dat er nu drie keer opstaat, tenzij de vader, de zoon en de geest ieder voor een eigen weergave hebben gezorgd.
Het videootje heeft tal van reacties opgeleverd. Iemand suggereerde al mijn blogs in het vervolg voor te lezen. Mooi niet.

Eén reactie op Nimweegs

  1. Kees van Wezel schreef:

    Inderdaad Jan, mooi niet, dat kan je je bejaarde, beschaafd Nederlands sprekende makkers niet aandoen….en om nu nog een cursus Nimweegsch te volgen op mijn leeftijd….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *