Omroepweekje

Of ik naar de studio van Radio Gelderland kon komen om met de presentator van het praatprogramma over dialecten in het algemeen en het Nimweegs Dictee in het bijzonder van gedachte te wisselen. Natuurlijk wilde ik dat aan de vooravond van  voor mij het laatste dictee. Na 19 keer vond ik het mooi geweest. Het was me sowieso een Omroep Gelderland-weekje. Zondag de uitzending van de deelname van mij en zoonlief aan de streektaalquiz ‘Alles Plat’ en drie dagen later het radio-interview.
Keurig op tijd meld ik me bij de balie van de omroep. Ja, ik word verwacht en ik wil ook wel een kopje koffie. Het loopt tegen twaalven en dan word ik opgehaald door een medewerkster wier naam ik nauwelijks versta. Dacht iets van Zoë te hebben gehoord, maar pin me daar niet op vast. Laten we het maar op Zoë houden. Zij is webredactrice en vraagt of ze me na de uitzending nog even kan spreken. “Uiteraard.” We lopen door een grote werkruimte waar tientalen meneren en mevrouwen in rijen achter een computer zitten. Doet mij denken aan een naaiatelier in Pakistan. De naaimachines zijn vervangen door toetsenborden en schermen, hier wordt i plaats van goedkope zomerjurkjes Gelders nieuws in hapklare brokken in elkaar gezet. Aan het eind van deze nieuwswerkplaats is de studio. De presentator heeft er al een paar uur opzitten, het laatste uur mag ik drie korte blokje vullen en vertel over het Nimweegs dictee, hoe het zo gekomen is en vraag ik mij af of en hoe het verder gaat. Mijn bijdrage wordt gelardeerd met muziek, reclame en nieuwsberichten. Als de microfoon uitstaat wisselen we onze ervaringen met diabetes uit. Schept een band. Het uur vliegt voorbij. Daar is Zoë weer. Of ze een fotootje van me mag maken voor op de website. In de kantine geniet ik een eenvoudige lunch en maakt zij aantekeningen voor haar webartikel.
Op mijn gemak rijdt ik weer naar huis.  Ik zoek Omroep Gelderland op mijn autoradio. Op Facebook zie ik dat er minstens twee luisteraars zijn geweest. Thuis lees ik Zoë’s webartikel en hoor de geluidsfragmenten. Ben niet ontevreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *